Komentar dana Nenada Čakića

Izbori u Puli ništa ne bi promijenili: Ademi bi opet morala sjesti s Radojčić

0
Izbori u Puli ništa ne bi promijenili: Ademi bi opet morala sjesti s Radojčić

Sinoć se pulskim političkim krugovima proširila vijest da su se žestoko posvađale Anja Ademi, desna ruka gradonačelnika Filipa Zoričića i Dušica Radojčić iz platforme Možemo, koji zajedno sa SDP-om čine vladajuću koaliciju u Puli.

Pulska koalicija u ozbiljnoj je krizi i ako Gradsko vijeće do kraja godine na izglasa Proračun za 2022. godinu, bit će raspušteno i morat će se raspisati novi izbori.

Svakom građaninu bi trebala biti u interesu stabilna gradska vlast (zato sam na ovom mjestu i navijao za ponovljene izbore za Gradsko vijeće Pazina), ali pulska politička situacija potpuno je drugačija od pazinske i eventualni novi izbori za Gradsko vijeće Pule građanima ne bi donijeli nikakav pozitivan iskorak osim nepotrebnih troškova i izgubljena tri mjeseca.

Prema rezultatima izbora iz svibnja, od 22 vijećnika IDS ih ima 8, lista Filipa Zoričića 4, Možemo 4, SDP 3, HDZ 2 i jedan vijećnik je predstavnik srpske manjine.

Vladajuća koalicija sa svojih 11 vijećnika zapravo ni nema većinu, ali njima je najmanji problem oporba. Oni su sami sebi najveći problem.

I što bi eventualno promijenili novi izbori? Pulski IDS se tek počeo konsolidirati i realno je, kao i na nedavnim izborima u Pazinu, očekivati nešto slabiji rezultat za njihovu listu, pa bi sa sadašnjih 8 možda pali na 6 vijećnika. SDP je na državnoj razini u totalnom rasulu i to bi se (baš kao i Pazinu gdje nisu ni ušli u Vijeće) sigurno odrazilo i na rezultate pulskog SDP-a koji bi se možda sveo samo na jednog vijećnika.

Kome bi otišla četiri vijećnika koje bi eventualno izgubili IDS i SDP?

HDZ-u sigurno ne, a ne bi ni nekoj novoj listi. Podijelili bi ih između sebe lista Filipa Zoričića, koji u pulskoj javnosti još uvijek izaziva više pozitivnih nego negativnih reakcija i Možemo, koji bi na krilima pazinske pobjede i trenutne druge pozicije prema Crobarometru još malo narastao u Puli.

Ali ni lista Filipa Zoričića, ni lista Možemo ni po jednoj računici samostalno ne bi mogli formirati vlast. Jedina razlika bila bi što im za većinu više ne bi trebao SDP. Ali na kraju bi Anja Ademi svejedno morala sjesti za isti stol s Dušicom Radojčić.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa