Komentar dana Nenada Čakića

Rezultati izbora u Pazinu nisu donijeli nikakvo iznenađenje

1
Rezultati izbora u Pazinu nisu donijeli nikakvo iznenađenje

Rezultati izbora u Pazinu nisu donijeli nikakvo iznenađenje, barem ne za mene, koji sam i u svojoj kolumni prije nekoliko dana uglavnom dobro predvidio što će se dogoditi.

Prva stvar koju sam točno prognozirao je da će se rast Možemo! najprije dogoditi na štetu SDP-a, koji prvi put u povijesti nije ušao u Gradsko vijeće Pazina. Nažalost, SDP-u će se, ako se ne distancira od platforme Možemo, dugoročno isto dogoditi u Puli i Zagrebu. Zašto bi birači ljevice, naročito mladi, glasali za SDP kada je Možemo! konkretniji, moderniji i naprosto više fensi?

Pazinski SDP se nakon redovnih izbora odmah priklonio platformi Možemo! (uostalom i Suzana Jašić je potekla s njihove liste), a u kampanji na prijevremenim izborima nije ponudio ništa osim kritike IDS-a. Pa zašto bi onda netko glasao za njih kada Možemo! po svemu bolje izgleda, pa čak i u kritici IDS-a.

Druga stvar koju sam točno predvidio je da će izbore odlučiti kolebljivi glasači IDS-a i platforme Možemo!, koji su nakon četiri mjeseca možda promijenili mišljenje. Dva dana prije izbora napisao sam da sam skloniji procjeni da će Možemo! dobiti neke prijašnje IDS-ove glasače, nego obrnuto. Tako se i dogodilo.

No, s obzirom da je na prijevremene izbore izašlo 742 glasača manje nego u svibnju, moguće je da je dio IDS-ovih glasača i preskočio ove izbore. Ni u stranci se previše nisu trudili da više animiraju svoje birače. U kampanju je uloženo jako malo novaca. Novo vodstvo IDS-a, koje je tek nedavno izabrano i koje je sada fokusirano na sređivanje stranke, nije se previše miješalo u pazinske izbore

No, ni mlada pazinska ekipa, okupljena oko novog predsjednika podružnice Vedrana Ivančića, nije tražila ničiju pomoć, pa čak ni starijih i iskusnih IDS-ovaca iz Pazina. Previše su solirali što im se na kraju obilo u glavu. Iako je nakon objave rezultata Ivančić na svom profilu napisao da „IDS Pazin može biti zadovoljan rezultatima“, činjenica je da je pazinski IDS doživio težak poraz i sada imaju četiri godine da među svoja tri vijećnika (četvrti s liste je HSU-ov) iznjedre budućeg kandidata za gradonačelnika, koji će se za tri i pol godine suprotstaviti Suzani Jašić.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa