Komentar dana Nenada Čakića

Izbore u Pazinu odlučit će kolebljivi glasači platforme Možemo! i IDS-a  

1
Izbore u Pazinu odlučit će kolebljivi glasači platforme Možemo! i IDS-a  

U Pazinu se u nedjelju održavaju izbori za Gradsko vijeće Pazina. Izbori se ponavljaju jer nakon redovnih izbora u svibnju niti jedna opcija nije imala većinu u Vijeću, pa ono nije moglo biti konstituirano.

Da podsjetimo, IDS je u koaliciji s HNS-om i HSU-om imao šest vijećnika, platforma Možemo!, kojoj je tada nositeljica bila aktualna gradonačelnica Suzana Jašić, imala je četiri vijećnika, a po jednog su imali SDP, HDZ i nezavisni Željko Mrak.

Sve četiri liste ponovo idu i na nedjeljne izbore, s time što listu IDS-HSU-HNS sada predvodi novi predsjednik pazinskog IDS-a Vedran Ivančić, listu platforme Možemo predvodi Enna Peroš, a HDZ nadobudni Endi Rimanić. Listu SDP-a ponovo predvodi Boris Demark i tu je naravno i lista Željka Mraka.

IDS je potpuno osvježio svoju listu, na njoj nema bivšeg gradonačelnika Renata Krulčića (koji se posvetio proizvodnji rakije), ali su u kampanju ušli s totalno nemaštovitim sloganom 'Manje besid, više dela'.

Možemo! ima ljepši slogan. Poruka 'Pazine, još korak do promjene' je dobra, ali ideja da im u kampanju kao pomoć dođe gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je totalno promašena, kao i sudjelovanje Suzane Jašić u svakoj, ali baš svakoj protuideesovskoj inicijativi, koju pokrene bilo tko i bilo gdje u Istri.

Najkomičniji lik pazinskih izbora je nositelj HDZ-ove liste Endi Rimanić, koji samouvjereno tvrdi da će njegova stranka nakon izbora imati većinu u Gradskom vijeću Pazina. Iako bi, moram priznati, bilo zanimljivo imati gradonačelnicu iz ultra lijevog Možemo!, kojoj većinu u Vijeću drži desni HDZ.

Ako Možemo! bude dobio više glasova nego u svibnju to će, po mojoj procjeni, najprije ići na štetu SDP-a i Željka Mraka. Tako da se lako može dogoditi da nakon nedjelje suprotstavljeni polovi ostanu na istom razmaku kao i nakon prošlih izbora.

Izbore će stoga odlučiti glasači IDS-a i platforme Možemo!, koji su nakon četiri mjeseca možda promijenili mišljenje, pa ovog puta budu glasali drugačije. Osobno sam skloniji procjeni da će Možemo! dobiti neke prijašnje IDS-ove glasače, nego obrnuto.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa