Komentar dana Nenada Čakića

O direktorima neću odlučivati ja nego Skupština! Ups! Pa ja sam skupština?!       

1
O direktorima neću odlučivati ja nego Skupština! Ups! Pa ja sam skupština?!       

Kolega Bojan Žižović iz Glasa Istre napravio je odličan intervju s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem, koji je objavljen u njihovom prilogu IM Puls. Osim što je prvi put potvrdio ono što je većina upućenih od prvog dana pretpostavljala, a to je da njega od dužnosti gradonačelnika više zanima visoka politika, odnosno da mu je ambicija biti saborski zastupnik ili ministar, Filip Zoričić je pokazao i da: ili uopće (ne)poznaje sustav kojim upravlja ili se pravi 'gluh' pa opet prebacuje odgovornost, kao u slučaju igrokaza s natječajima za članstva u nadzornim odborima tvrtki u gradskom vlasništvu.

Naime, na Žižovićevo pitanje o mogućim smjenama direktora gradskih poduzeća, Zoričić je odgovorio: „Hoće li netko od njih ostati to će odlučiti nadzorni odbori i Skupština. Ja se u to neću miješati.“       

Odlučit će skupština?! Ja se neću miješati?! Prejako!

Da pojasnimo za one koji to možda ne znaju. Tamo gdje je Grad stopostotni vlasnik, gradonačelnik je jedini član skupštine, a tamo gdje nije, Grad Pula u pravilu ima najveći postotak pa opet gradonačelnik sam odlučuje.

Kako to izgleda u praksi vidjeli smo na primjeru Kaštijuna, gdje je Grad vlasnik 51 posto, i gdje je Zoričić kroz skupštinu sam smijenio sada već bivšu direktoricu Vesnu Dukić. Županiju, koja ima preostalih 49 posto vlasništva, nije ni pitao za mišljenje.

Dakle, Dukićku je smijenio za tri minute, a o sudbini ostalih direktora gradskih poduzeća odlučivat će skupštine (dakle on) i nadzorni odbori, čije će članove odabrati Dušica Radojčić (Možemo), Siniša Gordić (SDP) i Dušanko Babić s njegove liste.

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa