Komentar dana Nenada Čakića

Mnogi Srbi, Bošnjaci i Talijani dvaput će glasati na istim izborima

5
Mnogi Srbi, Bošnjaci i Talijani dvaput će glasati na istim izborima

U Puli, Sv. Nedelji, Rovinju, Višnjanu i Vrsaru 3. listopada održat će se dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina. Birat će se predstavnik srpske manjine u Gradsko vijeće Pule, predstavnici talijanske manjine u Gradskom vijeću Rovinja i općinskim vijećima Višnjana i Vrsara, te predstavnik bošnjačke manjine u Općinskom vijeću Sv. Nedelje.

Dopunski manjinski izbori održavaju se jer u tim gradovima i općinama na izborima u svibnju nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika određenih nacionalnih manjina.

U nekim gradskim i općinskim vijećima novoizabrani manjinski vijećnik može ugroziti većinu trenutno vladajuće opcije i to je, po meni, problematično kod dopunskih izbora za manjine.

Naime, na dopunske izbore mogu izaći i oni koji su već glasali na redovnim izborima (tzv. dvostruko pravo glasa za manjine) što znači da će svaki Srbin iz Pule, Bošnjak iz Sv. Nedelje ili Talijan iz Rovinja, Višnjana i Vrsara, dvaput glasati na izborima za gradsko ili općinsko vijeće. Primjerice, u Puli je neki Srbin 21. svibnja mogao zaokružiti listu SDP-a nositeljice Sanje Radolović ili IDS-a nositeljice Elene Puh Belci, a 3. listopada ponovo će izaći na izbore i zaokružiti Mirjanu Galo ili Milana Rašulu.

Nemam ništa protiv pozitivne diskriminacije, ali tako izabrani vijećnici, po meni, ne bi smjeli utjecati na većinu, odnosno trebali bi biti izuzeti od glasanja za proračun i slične strateške odluke. (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa