Komentar dana Nenada Čakića

Dva pitanja i jedan odgovor nakon smjene uprave Kaštijuna

0
Dva pitanja i jedan odgovor nakon smjene uprave Kaštijuna

Kada je novi gradonačelnik Pule Filip Zoričić, sukladno svojim ovlastima, smijenio dosadašnju direktoricu ŽCGO Kaštijun Vesnu Dukić i na njeno mjesto imenovao Fabia Giacomettija iz Rijeke, jednog od rukovoditelja ŽCGO Marišćina iz Primorsko-goranske županije (koji je, za one koji ne znaju, 'brat blizanac' Kaštijuna), meni su se nametnula dva logična pitanja.

Prvo, kako to da je Zoričić, koji inače ne želi preuzeti odgovornost ni za banalne kadrovske odluke poput imenovanja članova nadzornih odbora trgovačkih društava i ustanova kojima je osnivač ili suosnivač Grad Pula, odjednom na sebe preuzeo odgovornost smjene i imenovanja nove uprave medijski i politički najproblematičnije tvrtke?

I drugo, kako to da IDS na tome nije više poentirao, odnosno zašto župan Boris Miletić (koji je na skupštini Kaštijuna glasao protiv smjene Vesne Dukić) nakon toga nije rekao: „Okej, o Kaštijunu očito želiš sam odlučivati! Ako je tako, od danas Kaštijun je isključivo tvoja briga, za sve dobro ili loše što se ubuduće bude događalo s njime“.

Umjesto toga, Miletićeva reakcija bila je puno pomirljivija. Tek je uputio prigovor što je novi direktor izabran bez natječaja i hvalio je stručnost i kompetentnost Vesne Dukić.

Najlogičniji odgovor na oba pitanja je da problem Kaštijuna izgleda nije toliko velik i neriješiv i to očito dobro znaju i Zoričić i Miletić. Potvrdu tome dala je i Zoričićeva savjetnica za zelenu politiku Koviljka Aškić na nedjeljnom prosvjednom skupu na Portarati kada je u izjavama za medije i u razgovoru s građanima kazala da „odgovorno tvrdi da će se smrad s Kaštijuna i problem tog centra riješiti do slijedećeg ljeta“.

Zato je Zoričić i bio tako odlučan i brz kod smjene Vesne Dukić, jer dobro zna da će se problem Kaštijuna riješiti i želi slavu pripisati sebi, iako Giacometti neće napraviti ništa drugačije od onoga što bi bila napravila Dukić (uostalom, drugačije ni ne zna kada je 'zanat pekao' na Marišćini).

Zato Miletić nakon smjene uprave i nije htio svu odgovornost prebaciti na Zoričića, jer zna da bi mu time dao dodatno pogonsko gorivo da politički profitira na rješavanju problema Kaštijuna.

U cijeloj priči gubitnici će biti samo oni koji su naivno vjerovali da može doći do trajnog preseljenja Županijskog centra iz Kaštijuna na neku drugu lokaciju. 

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa