Komentar dana Nenada Čakića

Za potpunu transparentnost ne treba politički konsenzus, dovoljna je aplikacija

4
Za potpunu transparentnost ne treba politički konsenzus, dovoljna je aplikacija

„Neki će tom transparentnošću financiranja puno izgubiti, pa je razumljiva i njihova jasna sklonost političkim opcijama koje imaju razumijevanja za korupciju“, rečeno je 31. kolovoza na konferenciji za medije pulskog vladajućeg trojca, Filipa Zoričića, Dušice Radojčić i Sanje Radolović.

Govorili su o transparentnosti financiranja lokalnih medija, a ovim citatom aludirali su na Glas Istre i njihovu povezanost s HDZ-om. Iako, ako ćemo biti pošteni, baš je financiranje Glasa Istre iz proračuna Grada Pule bio primjer transparentnosti. Postojao je (i još postoji) ugovor, a stranice u novini objavljivane prema tom ugovoru uredno su bile označene kao sponzorirane. Ništa nije bilo sakriveno od javnosti i u slučaju Glasa Istre ne može se govoriti o prikrivenom oglašavanju.

Ali to je neka druga tema. Nego, kada se nova pulska vlast već toliko poziva na transparentnost, onda neka potpuno otvore karte i na uvid građanima stave sva financiranja, a ne samo medije.

Za to čak ne treba ni neka posebna politička volja ili konsenzus vladajuće koalicije. Dovoljna je aplikacija. Ona već postoji, zove se CityX Apps Transparentor i izradio ju je tim na čijem je čelu poznati ekonomski stručnjak dr. Vuk Vuković. (Otac mu je Nikola Vuković, kojeg su Možemo! nedavno postavili na čelo Zagrebačkog Holdinga.)

Rijetki su gradovi i gradonačelnici koji su se usudili uvesti ovu aplikaciju, jer putem nje građani imaju uvid u sve, ali doslovno sve gradske troškove, od troškova održavanja i radova, troškova svih vanjskih usluga do plaća svih službenika, pa čak i troškova goriva i reprezentacije gradonačelnika.

Ovu aplikaciju za sada ima samo pet gradova u Hrvatskoj (prvi je bio Bjelovar) i samo jedan u Istri – Labin. Ako Filipa Zoričića zanima kako doći do ove aplikacije neka nazove svog labinskog kolegu Valtera Glavičića (znam da ima njegov broj) i dobit će informacije iz prve ruke.

Ako novoj pulskoj vlasti nije zgodno da ih baš IDS-ovac uči transparentnosti onda neka Dušica Radojčić nazove svog stranačkog kolegu Tomislava Tomaševića da je preko starog spoji s mladim Vukovićem.  

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa