Komentar dana Nenada Čakića

IDS i Domovinski pokret na svojim listama u Puli imali isti broj Srba

1
IDS i Domovinski pokret na svojim listama u Puli imali isti broj Srba

Prema Članku 107. Zakona o lokalnim izborima „ako na izborima nije postignuta odgovarajuća zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu jedinice u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, broj članova predstavničkog tijela jedinice povećat će se do broja koji je potreban da bi odgovarajuća zastupljenost bila ostvarena“.

U praksi to znači da ukoliko u jedinici lokalne samouprave živi više od 5 posto pripadnika neke nacionalne manjine, barem jedan vijećnik u gradskom ili općinskom vijeću mora biti pripadnik te nacionalne manjine.

Po starom zakonu, ako pripadnik manjine nije ušao među vijećnicima koji su mandate osvojili redovnim putem, vijeće se automatski povećalo za jednog člana i dodatni vijećnik postao bi najviše rangirani manjinac na nekoj listi koja je ušla u Vijeće. U slučaju Pule, da je taj zakon i dalje ostao na snazi, 22. gradska vijećnica postala bi Milena Mikać-Bogunović, peta s liste SDP-a i ne bi bilo potrebe za dopunskim izborima.

Međutim, zakon se u međuvremenu promijenio i ukoliko predstavnik manjina nije među vijećnicima koji su izabrani redovnim putem, dodatni vijećnik mora se izabrati na dopunskim izborima, pa će tako u Puli na jesen biti izbori za 22. vijećnika Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine.

Lista HDZ-a: 'Stoji Hrvat do Hrvata…'

Na izborima za Gradsko vijeće Pule u svibnju najviše Srba na svojim listama, po troje, imale su koalicija Demokrati-HSS-HL (na 10., 11. i 19. mjestu) i Možemo! (na 9., 20. i 21. mjestu).

SDP ih je imao dvoje, ali na visokom 5. i 6. mjestu, a Radnička fronta također dvoje (na 11. i 18. mjestu).

Po jednog Srbina ili Srpkinju na svojim su listama imali Zlatko Devedžić (10. mjesto), HSU-HSLS (2. mjesto) i IDS (13. mjesto). IDS se očito precijenio kada su srpskog predstavnika stavili tek na 13. mjesto, a dobro su znali da će jedan pripadnik te manjine trebati biti u vijeću. No, zato je na IDS-ovoj listi bilo čak pet Talijana, uključujući nositeljicu liste i kandidatkinju za gradonačelnicu.

Pomalo komično zvuči da je multietnički IDS na listi za Gradsko vijeće Pule imao isti broj Srba kao i Domovinski pokret. Njima je Srbin bio na 20. mjestu.

Bez ijednog Srbina na svojim listama bili su samo HDZ i Filip Zoričić. I dok je lista Filipa Zoričića ipak etnički šarolika, jer na njoj, osim Hrvata ima Talijana, Albanaca, pa čak i jedna Ruskinja, lista HDZ-a jedina je bila 100-posto hrvatska. Dok čitate popis 21 člana HDZ-ove liste za Gradsko vijeće Pule, slobodno možete pjevušiti Thompsonove stihove „Stoji Hrvat do Hrvata…“.   

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa