Komentar dana Nenada Čakića

Prvi zadatak budućeg predsjednika IDS-a: izbor novog glavnog tajnika

0
Prvi zadatak budućeg predsjednika IDS-a: izbor novog glavnog tajnika

Nakon poraza Marina Lerotića na izborima za predsjednika pulskog IDS-a više nema nikakvih nepoznanica ni dvojbi: novi, četvrti po redu predsjednik IDS-a sigurno će postati Dalibor Paus, aktualni načelnik Općine Barban. Sve drugo bilo bi prvorazredno političko iznenađenje, a u organiziranoj i dobro strukturiranoj stranci poput IDS-a, velika iznenađenja rijetko se događaju.

Dakle, više nije pitanje tko će biti novi predsjednik IDS-a. Puno važnije pitanje je tko će od jeseni biti novi glavni tajnik stranke.

Od 26. veljače 2014. godine 'na papiru' glavni tajnik IDS-a je nekadašnji gradonačelnik Rovinja i bivši saborski zastupnik Giovanni Sponza. Međutim, u praksi IDS već više od sedam godina nema glavnog tajnika. Barem ne onakvog kakvi su bili njegovi prethodnici Nenad Klapčić, Emil Soldatić i Tedi Chiavalon.

Predsjednik stranke predstavlja stranku, ali 'posao' se odrađuje na terenu, a tomu služe vrhunski operativci, glavni tajnici, odnosno 'sekretari partije'. U bivšem sistemu predsjednik komiteta (općinskog ili bilo kojeg) bio je figura, a partijsko članstvo pod kontrolom je držao sekretar komiteta.

IDS je imao vrhunske 'sekretare partije', posebno Soldatića i Chiavalona, koji su bili takvi maheri da se njihov stil i način rada slobodno može proučavati na političkim akademijama. Glavni tajnik stranke je dužnost koja se mora obavljati sa strašću. Sponzi je to nažalost nedostajalo, a to se na kraju odrazilo i na izborne rezultate.

Zato će prvi zadatak budućeg predsjednika IDS-a, a sada smo sigurni da će to biti Dalibor Paus, biti izbor novog glavnog tajnika stranke.     

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa