Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Lerotiću je pulski IDS posljednja šansa da spasi političku karijeru

0
Lerotiću je pulski IDS posljednja šansa da spasi političku karijeru

Kao predigra za glavni event, izbor novog predsjednika IDS-a na Saboru stranke u rujnu, održavaju se unutarstranački izbori u svim IDS-ovim općinskim i gradskim podružnicama. Najzanimljivije će biti u pulskom IDS-u koji je u ovom trenutku duboko podijeljen na dvije struje.

Jednu predvodi još uvijek aktualni predsjednik IDS-a Boris Miletić, koji uz pomoć sebi lojalnih članova za predsjednika podružnice želi Marina Lerotića. Njihovi oponenti za predsjednika pulskog IDS-a žele Daniela Dekovića, predsjednika MO Busoler, koji se s Miletićem razišao kada je tadašnji gradonačelnik Pule bez konzultacija s mještanima dozvolio gradnju Islamskog kulturnog centra u Monte Serpu.

Marin Lerotić je miljenik Borisa Miletića i uzrok je mnogih unutarstranačkih sukoba u pulskom IDS-u u posljednje dvije godine. Koliko god ga je Miletić gurao na razne funkcije, toliko su istaknuti članovi pulskog IDS-a često bili protiv njega.

Lerotić je bio prvi Miletićev pik za kandidata za pulskog gradonačelnika, ali je od toga morao odustati jer su istraživanja javnog mijenja puno veće šanse davala Eleni Puh Belci. Mnogi članovi pulskog IDS-a zamjeraju Miletiću što je on rezultate tih anketa imao još u studenom 2020., a pulski IDS-ovci su za njih doznali tek u veljači, čime se izgubilo tri mjeseca pripreme kampanje za Puh Belci.

Kada već nije uspio kao kandidat za gradonačelnika, Lerotić je prema planu Miletića i njegovih najbližih suradnika trebao biti kandidat za zamjenika gradonačelnika. No, tome se navodno usprotivila Elena Puh Belci, do te mjere da je čak bila spremna odustati od kandidature ako joj kandidat za zamjenika umjesto Lerotića ne bude Robert Cvek.

Kako je čitava 'operacija' kandidature Lerotića za zamjenika gradonačelnika Pule bila povezana s odlaskom Emila Dausa na njegovo mjesto u Sabor, tako je nastala i kombinacija s kandidaturom Tulija Demetlike za zamjenika župana, pa je Daus u Sabor na kraju ušao umjesto Demetlike.

Boris Miletić je s Marinom Lerotićem imao velike planove. Najprije ga je 'uhljebio' u IDA-i, gdje je i sam započeo karijeru, pa ga je stavio na listu za Sabor. Htio je da bude gradonačelnik Pule, ali nije uspio, pa je htio da bude barem zamjenik gradonačelnika, ali ni to nije uspio. Dužnost predsjednika pulskog IDS-a Lerotiću je posljednja šansa da spasi političku karijeru.              

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa