Komentar dana Nenada Čakića

'Novigradska skupina' preduhitrila one koji su u IDS-u htjeli zadržati status quo

1
'Novigradska skupina' preduhitrila one koji su u IDS-u htjeli zadržati status quo

Prijedlog IDS-ovih gradonačelnika i načelnika da Dalibor Paus bude kandidat za predsjednika IDS-a većinu je iznenadio, to više što su se kao izgledni kandidati čitavo vrijeme spominjali gradonačelnici pobjednici, odnosno generacija IDS-ovih gradonačelnika koji su na političku scenu stupili nakon lokalnih izbora 2017. godine.

No, kako nitko od njih nije bio voljan preuzeti dužnost prvog čovjeka najvažnije stranke u Istri, ali isto tako, što nije tajna, nitko od njih nije htio da predsjednik postane netko od starije ekipe najodgovornije za slabije izborne rezultate stranke (ili da se u nekom scenariju do daljnjeg produži mandat Miletiću), IDS-ovi gradonačelnici su se dogovorili da će izaći s vlastitim prijedlogom kandidata za predsjednika.

Stoga je 29. srpnja u Novigradu održan sastanak svih IDS-ovih gradonačelnika i načelnika na kojem je odlučeno da se za prvog čovjeka IDS-a predloži barbanski načelnik Dalibor Paus. Navodno je drugi kandidat bio Emil Daus, saborski zastupnik i bivši načelnik Cerovlja, pa će se satiričari sigurno šaliti da su neki načelnici, u pripremi sastanka, preko telefona umjesto Paus čuli Daus.

Ono što je najzanimljivije u ovom slučaju je da Dalibor Paus nije službeni kandidat niti jednog stranačkog tijela. Njega za predsjednika IDS-a nije predložila niti jedna statutarna stranačka organizacija ili tijelo, već neformalna grupa 'Novigradska skupina'. No, kako je riječ o svim IDS-ovim gradonačelnicima i načelnicima, to svakako nije nevažna skupina.

Teoretski, to znači da njihov prijedlog automatski ne znači i da će Paus sigurno postati novi predsjednik stranke, jer nije isključeno (ali je nakon sastanka u Novigradu malo vjerojatno), da Predsjedništvo stranke predloži nekog drugog kandidata, kao što se netko, ako prikupi dovoljan broj potpisa, može i na samom Saboru stranke kandidirati za predsjednika.

Ovako, gledano sa strane, čini se da je mlađa generacija, javnim isticanjem Pausa kao svog kandidata, željela spriječiti da ljudi koji su do sada vodili IDS, to nastave i nakon rujanskog Sabora. Ukratko, predlaganjem Dalibora Pausa za predsjednika stranke, 'Novigradska skupina' preduhitrila je one koji su u IDS-u htjeli zadržati status quo. 

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa