Komentar dana Nenada Čakića

'Glas Istre uređuju Kliman i HDZ, IDS ima sporednu ulogu'

4
'Glas Istre uređuju Kliman i HDZ, IDS ima sporednu ulogu'

Nakon što su dva utjecajna hrvatska medija ismijala ulizivački tekst Roberta Franka o premijeru Andreju Plenkoviću, glavni urednik Glasa Istre pokušao se opravdati komentarom čiji je sukus da je pohvaliti političara u novinarstvu uobičajeno, baš kao i kritizirati ga. Frank kaže da je „njihov (Nacional i Index op.a.), smisao novinarstva da ne smiješ pohvaliti premijera. Vani je to pak uobičajeno. Postoje novine i novinari koji u nekoj politici ili političaru vide dobra rješenja. I tako pišu“, napisao je Frank.

Frank bi bio u pravu kada bi se na stranicama Glasa Istre mogli pročitati i negativni tekstovi o HDZ-u, naročito o vodećim ljudima istarskog HDZ-a. Jeste li ikada u Glasu Istre, otkako ga vodi Robert Frank, pročitali i jedan kritički tekst o Antonu Klimanu, predsjedniku istarskog HDZ-a? 

Da to više nije toliko prozirno i degutantno samo meni, koji o odnosima Glasa Istre s HDZ-om i IDS-om znam puno toga, potvrđeno mi je u zanimljivom mailu kojeg sam dobio od jednog člana HDZ-a s Bujštine.

'Kliman i Miletić su zajedno dogovarali izborne liste'

„Ovo što radi Glas Istre je s jedne strane pomalo degutantno, a nekritički panegirici su s druge strane smiješni i karikaturalni i dobro ste primjetili da srozavaju ugled novine koja je bila itekako utjecajna“, napisao je ovaj HDZ-ovac, te nastavio:    

„Novinari koji su dobili otkaz nemaju snage otvoriti srž problema, a to je da Kliman i HDZ uređuju novinu, a Frank služi samo kao piskaralo i apologeta. IDS ima sporednu ulogu, ali očito otpuštenim novinarima lakše je napadati IDS nego stvarnog vlasnika Glasa Istre, a to su Klimanovi šefovi. Osim Vas koji ponekad analitički kratko prokomentirate situaciju, žalosno je da u Istri nema kvalitetnog političkog analitičara koji bi analizirao rezultate a ne samo nekritički prenosio razne tiskovne i priopćenja političkih stranaka, jer ja još nisam čuo da je netko nezadovoljan izbornim rezultatima. Tragedija je da su Kliman i Miletić zajedno dogovarali izborne liste. Rezultat je kod IDS-a debakl kojeg ne mogu sakriti, a kod HDZ-a dobro skriveni debakl u svim gradovima. Sve je bilo podređeno Ireni Hrstić i neuspjeh je to što Hrstićka nije ušla u drugi krug. Kliman nema hrabrosti pa se dogovorio s Miletićem i Hrstićku kandidirao za županicu, a da je bila kandidat za gradonačelnicu Pule u prvom krugu bi osvojila više glasova od Zoričića. Da je postojalo strateške mudrosti HDZ je mogao imati i župana (da Kliman nije prestrašen od samoga sebe) jer njegova je pozicija u Istri nedvojbeno jača od Ferićeve. Strateški totalni promašaj koji se na kraju obio o glavu i Miletiću i Klimanu.

Klimanovo isticanje boljeg rezultata HDZ-ove županijske liste, a prešućivanje katastrofalnih rezultata u svim gradovima je ništa drugo nego falsificiranje rezultata, jer raspad organizacije na gradskim razinama imat će dugoročne posljedice. Koliko su liste za gradska vijeća u HDZ-u zanemarene, najbolje pokazuju rezultati koji su redom u svim gradovima gori nego prije četiri godine“, napisao mi je član HDZ-a.

HDZ u 7 od 10 istarskih gradova nije imao kandidata za gradonačelnika

I doista, ako zanemarimo rezultate za Županijsku skupštinu, gdje je HDZ ostvario respektabilnih 18,13 posto glasova (ali manje od SDP-a i bez drugog kruga na izborima za župana, što je ipak neuspjeh), u svim istarskim gradovima HDZ je potučen do nogu.

Najsramotnije je da najveća hrvatska stranka u čak sedam od deset istarskih gradova uopće nije imala kandidata za gradonačelnika. HDZ je svoje kandidate imao samo u Labinu, Puli i Vodnjanu.

HDZ-ove liste katastrofalno su prošle u svim gradovima. U najvećem istarskom gradu Puli HDZ-ova lista osvojila je samo 7,64 posto glasova, a u najbogatijem Poreču jedva 3,72 posto. Više od 10 posto HDZ je dobio samo u Novigradu, a u svom nekada najjačem gradskom uporištu Pazinu samo 8 posto. (Foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa