Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Donedavno bi Kajin bio sretan ako mu se netko uopće javi na telefon

2
Donedavno bi Kajin bio sretan ako mu se netko uopće javi na telefon

Damir Kajin ima sličan politički put poput Stipe Mesića. Kada je Mesić 1994. napustio HDZ, bio je drugi najvažniji čovjek te stranke. Pokušao je sa svojim HND-om srušiti Tuđmana, nije uspio i nakon toga je gotovo pao u zaborav. Stranka mu je propala, a on se priključio HNS-u. Nakon Tuđmanove smrti, na predsjedničkim izborima 2000. godine, nitko ozbiljnije nije računao na njega, Budiša je proglašen pobjednikom i prije nego li su izbori počeli. A onda je Mesić iznenadio svih i postao novi hrvatski predsjednik i političar koji je obilježio hrvatsku politiku u prvom desetljeću 21. stoljeća.

Damir Kajin je, poput Mesića, iz stranke koju je osnivao također otišao kao njen drugi najpoznatiji član. Sa svojom strankom ID nije uspio, pa je, poput Mesića u drugoj polovici 90-ih, gotovo pao u zaborav i onda se, poput Mesića 2000. godine, na lokalnim izborima 2021. godine vratio na scenu kao veliki izborni pobjednik i novi gradonačelnik Buzeta.

I to ne bilo kakav. Filip Zoričić iz Pule, Edi Pastrovicchio iz Vodnjana i Suzana Jašić iz Pazina nemaju ni približnu pozornost i pažnju kakvu uživa Damir Kajin.

Novi istarski župan i predsjednik IDS-a Boris Miletić je za svoj prvi radni posjet odabrao Kajinov Buzet. Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je za svoj prvi grad, koji će posjetiti u Istri nakon izbora, odabrao Kajinov Buzet.

Kako li se čitava percepcija o jednom čovjeku može promijeniti u samo tri mjeseca. Evo jednog zanimljivog detalja koji to najslikovitije ilustrira. Nekoliko tjedana prije izbora zvoni meni mobitel u 22 sata navečer, na zaslonu piše 'Damir Kajin', a ja s mojom dragom ugodno zavaljen u kauču gledam neku napetu španjolsku seriju na Netflixu. „Ajoj, što ovaj hoće u deset navečer?“, pomislih u sebi, ali ipak se javim, doduše nevoljno, i onda idućih pola sata slušam njegove žalopojke, poput nekog svećenika na ispovijedi.

Život je doista pun iznenađenja. Donedavno bi Kajin bio sretan ako bi mu se prijatelji ili poznanici uopće javili na telefon, a danas mu u goste, poput hodočasnika, dolaze župan, premijer i sva moguća politička elita. (Foto: Srećko Niketić/PIXSELL)   

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa