Komentar dana Nenada Čakića

Novi izbori u Pazinu dobro će doći i platformi Možemo! i IDS-u

0
Novi izbori u Pazinu dobro će doći i platformi Možemo! i IDS-u

Pazinjani će ponovo morati na izbore za članove Gradskog vijeća s obzirom da ono ni iz trećeg pokušaja nije konstituirano. Ovakav rasplet dao se naslutiti već nakon drugog neuspjelog pokušaja, pa su suprotstavljene strane vrijeme do treće sjednice jedino pokušale iskoristiti za prebacivanje krivnje za trošak novih izbora na drugu stranu.

No, sazivanje novih izbora, naravno pod uvjetom da rezultati budu takvi da se bez problema može formirati većina u budućem sazivu Gradskog vijeća, ne mora nužno biti nešto negativno. Sam trošak ponovljenih izbora nije toliko veliki ako će Pazinjani za tu cijenu dobiti stabilno Gradsko vijeće.

I ne treba nitko u nikoga upirati prstom da je kriv za ponavljanje izbora. IDS-ovci su platformi Možemo! dali ponudu s figom u džepu jer su unaprijed znali da je ovi neće prihvatiti, a to je da pola mandata predsjednica Vijeća bude Tanja Grubiša iz Možemo! a pola Marko Breščić iz IDS-a.

Naravno da su iz Možemo! to odbili jer bi koalicijom s IDS-om iznevjerili svoje birače koji su glasom za Možemo! glasali za promjene.   

Ne znam jesu li IDS-ovci sličnu ponudu dali SDP-u, nezavisnom Željku Mraku ili HDZ-u, dakle da pola mandata predsjednik pazinskog Vijeća bude IDS-ovac, a pola Boris Demark (SDP), Željko Mrak ili Ivica Franković (HDZ)? Ako i jesu, njih nisu javno prozvali da snose odgovornost za ponavljanje izbora.

Osobno procjenjujem da će na ponovljenim izborima u Pazinu Možemo! dobiti više, a IDS manje glasova nego na redovnim izborima u svibnju. Za Možemo! je to dobro jer će sa SDP-om imati stabilnu većinu u Vijeću, a IDS ove izbore treba iskoristiti da učini ono što je propustio u svibnju, da se biračima predstavi s novim imenima, koji će se, kao žestoka, ali konstruktivna oporba, za četiri godine nametnuti kao ozbiljan pretendent za povratak na vlast. Među budućim vijećnicima IDS-a trebao bi se iskristalizirati i kandidat te stranke za gradonačelnika Pazina na izborima 2025. godine.  

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa