Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Valter Glavičić na HRT-u najavio promjene u IDS-u 

4
Valter Glavičić na HRT-u najavio promjene u IDS-u 

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić je 12. srpnja gostovao u emisiji 'Studio 4', urednika Petra Vlahova, koja se emitira na HRT 4. Posebno je zanimljiv bio dio u kojem su razgovarali o aktualnoj situaciji na istarskoj političkoj sceni i samom IDS-u i to iz tri razloga.

Prvo, to je prvi put da se nakon izbora javno, i to na nacionalnom mediju, oglasio neki IDS-ovac koji nije iz prvog ešalona stranačke vladajuće strukture. Naime, posljednjih tjedana u ime IDS-a u javnosti su istupali samo predsjednik Boris Miletić i drugi po stranačkoj hijerarhiji, predsjednik Savjeta stranke Tulio Demetlika.

Drugi razlog zašto je Glavičić zanimljiv je što je riječ o članu tzv. 'pobjedničke petorke', IDS-ovih gradonačelnika koji su na izborima 'potukli' svoje protivnike. Pored Glavičića to su Marko Paliaga, Loris Peršurić, Anteo Milos i Fabrizio Vižintin.

Glavičić nema tih ambicija, ali nije tajna da bi volio da budući šef stranke bude netko iz mlađe generacije političara, što je vrlo otvoreno i nedvosmisleno izjavio u emisiji. 

Glavičić je u emisiji rekao kako sada svi ističu poraze IDS-a u Puli, Pazinu, Vodnjanu i Buzetu, a pritom se zaboravlja da IDS ima župana, većinu u Županijskoj skupštini, pet gradova u kojima su gradonačelnici premoćno izabrani već u prvom krugu i vlast u 13 općina, te da je po tim rezultatima IDS i dalje uvjerljivo najjača stranka u Istri

No, priznao je da su to ipak slabiji rezultati nego prije četiri godine, te naglasio da su se najbolji izborni rezultati dogodili u gradovima u kojima je 2017. godine došlo do smjene generacije.

„U gradovima u kojima su se promjene dogodile na vrijeme IDS je glatko pobijedio na izborima za gradonačelnika i u svim tim gradovima ima većinu u gradskim vijećima. U Puli, Pazinu, Vodnjanu i Buzetu, gdje se te promjene nisu napravile, ili se nisu napravile na vrijeme, doživjeli smo poraze. I na tome moramo izvući pouku“, rekao je Glavičić.

Posebno otvoren Glavičić je bio kada je rekao da je „iluzorno očekivati da će ljudi, koji su već 20-ak godina na političkoj areni, koji su donosili odluke početkom 2000-ih, danas moći ponuditi neke nove ideje“.

Glavičić nije zabrinut za budućnost stranke jer, po njemu, IDS zbog svog vjernog članstva i originalnog programa ima strahovitu moć regeneracije. „Prava stranka mora biti veća od jedne ili dvije osobe i sve one stranke koje su počivale na karizmi jedne osobe, danas su nestale s političke scene. Snaga IDS-a je u tome da je njegova ideja u Istri još uvijek jaka i sada je jedino pitanje kako mudro provesti tranziciju, odnosno kadrovsko pomlađivanje“, zaključio je Valter Glavičić svoj komentar na stanje u IDS-u kod Petra Vlahova.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa