Komentar dana Nenada Čakića

Stotine Istrana koji su preboljeli Covid sada to ne mogu dokazati

6
Stotine Istrana koji su preboljeli Covid sada to ne mogu dokazati

O praksi istarskog, ali i većine drugih županijskih stožera u Hrvatskoj, da se među zaražene osobe Covidom ubrajaju samo oni koji su otkriveni PCR testom, prvi sam pisao u ovoj kolumni. Naime, postoji nepisano pravilo da se osobe kojima se na brzom antigenskom testu otkrije da su pozitivne, samo upute na kućnu njegu (liječenje), a njihovi kontakti stave u samoizolaciju. Ali za službenu statistiku oni nisu zaraženi. Ukoliko takva osoba nije zadobila neki teži oblik zaraze pa završila na zaraznom odjelu pulske bolnice, njegova bolest, pa tako i preboljenje nisu zavedeni ni u jednom sustavu.

Do sada to nikome nije smetalo. Stožer se svakodnevno hvalio malim brojem novozaraženih (ili znatno manjim od stvarnog broja), a zaraženima je jedino bilo važno da što prije prebole bolest, a mnogi od njih, iako nisu trebali u bolnicu, preboljeli su je u najvećim mukama.

Problem je nastao sada kada je potvrda o preboljenju Covida jedan od uvjeta za izdavanje Covid putovnica. Stotine Istrana koji su preboljeli Covid to sada ne mogu dokazati jer ih nema u niti jednoj evidenciji, samo zbog toga što je Stožeru bilo važnije hvaliti se s malim brojem novozaraženih.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa