Komentar dana Nenada Čakića

Sedam EU zemalja, sedam pravila: u Danskoj nigdje ne trebaju maske

12
Sedam EU zemalja, sedam pravila: u Danskoj nigdje ne trebaju maske

U posljednjih pet dana, uključujući Hrvatsku, prošao sam kroz sedam država Europske unije, što znači da sam u tom razdoblju isprobao sedam različitih Covid pravila. Doduše, kroz Sloveniju sam samo prošao, a u Austriji ću se više zadržati za dva dana. Ali sam zato na licu mjesta vidio kakva sve ograničenja imaju Nijemci, Danci, Šveđani i Česi.

Kada se naši građani žale na stroge mjere, samo neka odu do Njemačke. Tamo je čak propisan i tip zaštitnih maski koje se moraju nositi – u obzir dolaze samo FFP-2 maske.

U restoranu u Berlinu prije jelovnika konobar nam je donio upitnik koji smo morali ispuniti sa svim svojim podacima. Priznajem, namjerno sam upisao pogrešan broj mobitela. Dvaput sam cijepljen i nisam htio da me zbog nekog neodgovornog gosta, koji je možda zaražen došao u restoran, zadrže u karanteni ili da imam neke druge komplikacije, kada smo ionako već drugo jutro planirali put za Dansku.

Na ulazu u Dansku čekao nas je kontejner za brzi antigenski test. I ono što je jako bitno, test je besplatan. Tamo pak nema muljanja s brojem telefona. Kada sam u upitnik upisao svoj broj mobitela, na njega su mi odmah poslali link za aplikaciju i morao sam pokazati da sam ga dobio. Čim su mi uzeli uzorak iz nosa, i kada je na testeru pokazalo da sam negativan, mogao sam otići ne čekajući nalaz kao kod nas, jer mi je za 15-ak minuta stigao u digitalnom obliku na aplikaciju. I to je jako bitno, jer bez te potvrde na mobitelu nismo mogli ući u niti jedan restoran.

Ali u Danskoj ima jedna druga, za mene ogromna prednost. Zaštitne maske nisu nigdje, ali doslovno nigdje, obavezne. Već sam bio zaboravio taj predivan osjećaj, ući u prodavaonicu a da ne trebate razmišljati jeste li stavili ili ponijeli masku.

Jedno jutro smo se zaletjeli i do Švedske, a tamo nas pak ni na granici nisu ništa pitali. Na izlasku iz mosta koji spaja danski Kopenhagen i švedski Malmo, zaustavio me policajac, ja mu pokazujem danski Covid test, a on mi odmahuje da mu to ne treba nego samo naši osobni dokumenti (iako ni to ne bi trebao pitati s obzirom da su i Danska i Švedska u Schengenu).

Danas sam u Pragu, u Češkoj i tu su mjere slične našima, maske su potrebne u zatvorenim prostorima, u restoranima se može jesti i u zatvorenim dijelovima i za to nije potrebna nikakva potvrda ni test.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa