Komentar dana Nenada Čakića

Borba za IDS-ov tron svela se na tri imena

0
Borba za IDS-ov tron svela se na tri imena

U IDS-u je ovih dana vrlo dinamično. Iako na prvi pogled, prema slici koja se iz stranke šalje u javnost, nema nikakvih uzbuđenja, iza kulisa odvijaju se snažna lobiranja za izbor novog predsjednika stranke.

Iz informacija koje sam prikupio iz raznih izvora, to sigurno neće biti moja favoritkinja Elena Puh Belci. Njen veliki krimen je što je izborna gubitnica, ali više od toga, iako to nitko od IDS-ovaca nikada javno neće priznati, u stranci smatraju da je istarsko biračko tijelo konzervativno i da bi teško prihvatilo ženu na čelu najvažnije stranke.

Još jedan njezin nedostatak je, po mišljenju nekih članova stranke, što je nedovoljno prepoznatljiva izvan Pule. Na moju primjedbu da niti jedan IDS-ov gradonačelnik nije prepoznatljiv izvan svog grada, dobio sam odgovor da su, za razliku od Elene, oni barem izborni pobjednici.

Ako bismo pak potražili neko ime, koje je prepoznatljivo u svakom istarskom gradu, onda bi logičan izbor za novog predsjednika stranke bio EU parlamentarac i bivši župan Valter Flego, ali on navodno ne uživa veliku potporu među članovima stranke. Posebno su mu zamjerili njegovi Buzećani jer uopće nije bio uključen u nedavnu izbornu kampanju, što je, među ostalim, na kraju dovelo do gubitka vlasti u tom gradu.

Kako sada stvari stoje, borba za IDS-ov tron na kraju se svela na tri imena – tri gradonačelnika pobjednika: Marka Paliagu iz Rovinja, Lorisa Peršurića iz Poreča i Antea Milosa iz Novigrada. Preostala dva izborna pobjednika, Valter Glavičić iz Labina i Fabrizio Vižintin iz Buja nisu u tim kombinacijama, a niti nemaju tih ambicija.

U stranci će pitanje novog stranačkog lidera nastojati riješiti prije samog izbornog Sabora, na kojem bi fiducijari onda samo potvrdili novog predsjednika. U krajnjem slučaju, ako se prije Sabora ne postigne konsenzus, fiducijari će novog predsjednika izabrati između dva kandidata, što i nije loše jer bi izabranom predsjedniku dalo dodatni legitimitet.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa