Komentar dana Nenada Čakića

Prestanak izlaženja La kosti je simbolički završetak jedne ere u Glasu Istre

0
Prestanak izlaženja La kosti je simbolički završetak jedne ere u Glasu Istre

„Ekola, smo se doštrkali anke do 1.400-tega numera. Ki bi bija nikad reka da ćemo ga toliko nakagat (jušto da ne rečemo nasrat). Prvi numer bile su zaspravlje zadnje tri stranice đornala Porečki glasnik, štija se oduzad proti naprid, a zaša je na kraj 1983. lita. Još ne znamo jušto ko je to bilo na 27. eli 28. božićnjaka/prosinca (jeno piše u đornalu, drugo u prilogu), ma ne porta, ne“.

Ovim riječima započeo je glavni tekst u današnjoj La kosti, iz kojeg se dalo naslutiti da će popularni satirički prilog, koji je godinama bio jedan od zaštitnih znakova Glasa Istre, prestati s izlaženjem.

Ne, nije ovdje riječ o nekakvom jednostranom otkazivanju ugovora od strane glavnog urednika Glasa Istre, što bi u trenutnim okolnostima mnogi očekivali. Protivnici Roberta Franka i simpatizeri 'odmetnute četvorke ' će ipak biti razočarani. Jednostavno, autori Goran Prodan i Vladimir Bugarin su se umorili, a njihovu odluku o gašenju La kosti ubrzala je nedavna smrt Drage Orlića, trećeg člana njihovog tima.

Kako doznajem od Gorana Prodana, još će izaći tri broja La kosti, potom će autori otići na ferije, kao što su radili i svakog ljeta zadnjih 38 godina, s tom razlikom, što se s ovogodišnjih ferija više neće vratiti na stranice Glasa Istre. Barem ne u sadašnjem obliku. Naime, na nagovor urednika Roberta Franka, Prodan će i dalje raditi križaljku, a Bugarin strip, ali to naravno više neće biti La kost, koja je Istrijane nasmijavala gotovo četiri desetljeća.

La kost je najdugovječniji satirički prilog u Hrvatskoj, a od kultnog Feral Tribunea stariji je čak pet godina. Donedavno je u Istri bilo pravilo, 'ako nikad nisi izašao u La Kosti, onda si nebitan'. Na našu sreću, moja supruga Eleonora i ja nekoliko smo puta ismijavani od šaljive porečke trojke.   

S pojavom interneta i raznih 'forvarduša', novinski prilozi poput La kosti izgubili su vrijednost kakvu su imali nekada (s današnjom tehnologijom i vrtićka djeca mogu raditi šaljive foto montaže), ali stil i način na koji su Goran, Vlado i Drago radili La kost na istarski su humor utjecali baš kao što je Alan Ford oblikovao humoristički izričaj naroda bivše Jugoslavije. Svi mi, koji smo u raznim novinama radili slične satiričke priloge, zapravo smo htjeli izgledati kao 'La kost'. Mene to nije sram priznati, jer ako sam ponekad i kopirao njihov stil, kopirao sam od najboljih.

S prestankom izlaženja La kosti na simboličan način završava i jedna era u Glasu Istre, koji u sadašnjem obliku sigurno neće moći preživjeti, pa će se nekakav budući Glas Istre (da li kao tjednik ili samo portal) nazivati i postlakostovski Glas Istre.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa