Komentar dana Nenada Čakića

Na našem vjenčanju nitko se nije mogao zaraziti koronom

2
Na našem vjenčanju nitko se nije mogao zaraziti koronom

Krajem svibnja otvorena je sezona svadbenih svečanosti na koje može doći najviše 120 uzvanika, no mladencima su, osim ograničenog broja gostiju, postavljeni još neki uvjeti: na svadbu mogu doći samo osobe s potvrdom da su preboljele COVID-19, da su cijepljene s obje doze cjepiva ili s negativnim testom na SARS-CoV-2.

Moja draga i ja vjenčali smo se u petak, 4. lipnja pa smo vjerojatno bili prvi istarski mladenci koji su svadbu organizirali pod tim uvjetima.

Da mi je netko, kada smo prije nekoliko mjeseci počeli pripreme za svadbu, rekao da će nam trošak brzih antigenskih testova za goste biti veći od nekih drugih uobičajenih troškova za pireve, na primjer glazbe, vjerojatno bih se nasmijao na šalu. No, nije nam žao tog troška, jer su se svi naši gosti na svadbi barem osjećali sigurno. Lijep je i opuštajući osjećaj kada znate da vas nitko od osoba na zabavi ne može zaraziti jer je ili prebolio Covid ili je dvaput cijepljen ili je bio negativan na testu napravljenom toga dana. Naime, za sve goste koji nisu preboljeli koronu ili još nisu primili drugu dozu cjepiva mi smo na dan vjenčanja, u jutarnjim satima, u vlastitom trošku organizirali brza testiranja.

No, najveći posao bila nam je papirologija jer smo za potrebe Stožera morali napraviti tabelu u Excelu s imenima i prezimenima svih gostiju, njihovim OIB-ovima, brojevima osobnih iskaznica i 'osnovom za prisustvovanje'.   

To smo, prema napucima nacionalnog Stožera, najkasnije tri dana prije svadbe, morali poslati na e-mail našeg županijskog 112 centra. Poslao sam na navedeni mail tablicu s popisom gostiju i njihovim podacima i zatražio potvrdu o primitku maila da budem siguran da je prijava naše svadbe uredno zaprimljena.

Dobio sam odgovor: „Poštovani, vaša prijava je zaprimljena i proslijeđena nadležnima“, što me malo nasmijalo, jer mi više nije bilo jasno tko je to nadležan, ako je onaj za koga sam mislio da je nadležan i koji je na stranici koronavirus.hr naveden kao nadležan moju prijavu proslijedio 'nadležnom'.

Uglavnom, to je bilo to, nitko nas nije došao provjeriti, nitko nas nije kontaktirao, što nam, naravno, i nije teško palo. Uostalom, mi smo svoje goste testirali i radi sebe, odnosno zbog njihove sigurnosti, a ne da bismo zadovoljili formu i ispunili uvjet za Stožer.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa