Komentar dana Nenada Čakića

Pred nama su najzanimljiviji unutarstranački izbori u povijesti IDS-a

1
Pred nama su najzanimljiviji unutarstranački izbori u povijesti IDS-a

Predsjedništvo IDS-a donijelo je kompromisnu odluku. Nije prihvaćena ostavka Borisa Miletića, ali je on odustao od kandidature za predsjednika stranke u još jednom mandatu. Novi stranački čelnik birat će se na izbornom Saboru stranke 14. veljače 2022. godine, a prije toga, do 15. rujna, odabrat će se nova vodstva gradskih i općinskih podružnica, kao i fiducijari koji će na Saboru izabrati novo predsjedništvo i novog predsjednika stranke.

Nažalost, IDS nije napravio dodatni iskorak u demokratizaciji stranke, poput HDZ-a i SDP-a, pa kod izbora predsjednika još uvijek nema principa 'jedan član - jedan glas', već prvog čovjeka IDS-a biraju samo odabrani delegati (fiducijari) iz svake podružnice.

Ovo će biti najzanimljiviji unutarstranački izbori u povijesti IDS-a i najneizvjesniji nakon 2002. godine kada je članstvo biralo između Ivana Jakovčića i Marina Fola, koji je bio kandidat grupe okupljene oko bivšeg župana Steve Žufića.

Favoriti za predsjednika

Tko su favoriti za budućeg predsjednika najjače regionalne stranke u Hrvatskoj? Počasni predsjednik Ivan Jakovčić, koji budno prati zbivanja u stranci, navodno je jednom od istarskih gradonačelnika pobjednika sugerirao neka se dogovore među sobom tko će preuzeti stranku. Gradonačelnici pobjednici su Loris Peršurić, Marko Paliaga, Valter Glavičić, Anteo Milos i Fabrizio Vižintin. Problem je što nitko od njih, osim eventualno Lorisa Peršurića, u ovom trenutku nema ambiciju biti predsjednikom stranke.

Kao mogući nasljednik Borisa Miletića spominjao se i Tulio Demetlika, ali navodno je i njegovo stajalište da bi za stranku bilo bolje da je preuzme netko od mlađih članova.

Elena Puh Belci

Iako nije izborna pobjednica, bez izgleda nije ni Elena Puh Belci, ako se naravno odluči kandidirati. Popularna je i izvan Pule, iznimna je i pametna osoba, ljudi je vole i mislim da je zaslužila da joj se ta vrata otvore, tim više što je izbore za gradonačelnicu Pule izgubila zbog tereta aktualnog predsjednika IDS-a, a ne svojih nedostataka.

S Elenom Puh Belci kao predsjednicom IDS bi i Grad Pulu (barem kroz većinu u Gradskom vijeću) mogao vratiti i prije redovnih izbora. Naime, za očekivati je da će vladajuća koalicija u Puli biti vrlo nestabilna, da će gradonačelnik Filip Zoričić s vremenom sve teže moći ispunjavati zahtjeve četvorke iz Možemo! i da će u jednom trenutku shvatiti da će svoja izborna obećanja lakše realizirati uz podršku osam IDS-ovih vijećnika. S Elenom Puh Belci, koja neće biti samo vijećnica IDS-a nego i predsjednica stranke, Zoričić će lakše donijeti odluku o koaliciji s IDS-om. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa