Komentar dana Nenada Čakića

IDS bi sam trebao inzistirati na novim izborima za župana

1
IDS bi sam trebao inzistirati na novim izborima za župana

Glasački listić za izbor župana Istarske županije na kojemu je zaokružen redni broj 2 ispred imena kandidata SDP-a Danijela Ferića, dok je kraj kandidata IDS-a Borisa Miletića kemijskom olovkom ispisana uvredljiva opaska, treba tretirati kao važeći, smatraju pravni stručnjaci koje je konzultirao Jutarnji list. Naime, da bi glasački listić bio važeći na njemu mora nedvojbeno biti iskazana biračka volja glasača, a u slučaju nekoliko listića koje su istarski birački odbori smatrali nevažećima, jasno je da su birači svoju naklonost iskazali Feriću.

Izbori za istarskog župana ovime su nedvojbeno kontaminirani i osobno kao građanin Istre nisam sretan da se nakon drugog kruga izbora vuku ovakvi repovi. To je nešto na što smo do sada gledali kao folklor u zemljama s demokratskim deficitom i zbog toga osjećam nelagodu.

Nadalje, osim evidentnih pogrešaka na štetu kandidata Danijela Ferića (uz opasku da je njegov tim stigao pregledati glasove iz samo nekih gradova i općina), valja naglasiti da je čitava situacija dodatno kontaminirana činjenicom da svi glasovi sada nisu pohranjeni na jednom mjestu, već ih svaki grad i općina čuvaju kod sebe. To znači da u nekoj općini u kojoj IDS nije imao protukandidate netko jednostavno može uzeti desetak listića na kojima je zaokružen Ferić i na njima dodatno zaokružiti i Miletića i ti listići bi s pravom postali nevažeći.

Jedino rješenje zbog toga bili bi ponovljeni izbori za župana Istarske županije na svim biračkim mjestima. U protivnom, ako Izborno povjerenstvo ne uvaži prigovor SDP-a izbori za istarskog župana 2021. godine zauvijek će ostati ukaljani. Boris Miletić nikada neće moći reći da ima izborni legitimitet, jer je pobijedio na neregularnim izborima.

Zboga toga bi IDS, radi vlastite vjerodostojnosti, sam trebao inzistirati na novim izborima za župana. Uvjeren sam da bi na tim ponovljenim izborima Miletić ostvario veliku i čistu pobjedu, jer bi stranka za odlazak na birališta animirala svoje pasivne simpatizere iz gradova i općina u kojem nije bilo drugog kruga za gradonačelnike i načelnike pa su IDS-ovi birači većim dijelom ostali kod kuće.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa