Komentar dana Nenada Čakića

Ako Miletić ostane predsjednik stranke IDS-u prijeti raskol

0
Ako Miletić ostane predsjednik stranke IDS-u prijeti raskol

Iako prema javnosti IDS-ovci pokušavaju djelovati jedinstveno, izborni debakl na površinu je izbacio sva unutarstranačka nezadovoljstva koja tinjaju već godinama, ali su do sada potiskivana zbog dobrih rezultata na parlamentarnim i EU izborima.

Nakon objave izbornih rezultata u nedjelju, nakon što je postalo jasno da je IDS izgubio i Pulu i Pazin, a župana su dobili za samo 54 glasa (što je ravno porazu), predsjednik stranke Boris Miletić mandat je stavio na raspolaganje.

'Stavljanje mandata na raspolaganje' je uobičajen manevar kada se zapravo ništa ne želi mijenjati. Odgovoran predsjednik stranke nakon ovako lošeg izbornog rezultata podnio bi neopozivu ostavku, a ne samo 'stavio mandat na raspolaganje', iščekujući potom da članovi Predsjedništva ostavku ne prihvate, a za izborni neuspjeh da se onda okrive predsjedništva podružnica gradova i općina u kojima je stranka izgubila izbore.

No, raspoloženje u stranci sada je drugačije i nezadovoljstvo među članovima je ogromno. Posebno su ogorčeni u pulskom IDS-u čija je kandidatkinja Elena Puh Belci u drugom krugu u Puli dobila više glasova nego kandidat za župana Boris Miletić, što samo govori koliko joj je Miletić bio opterećenje.

„Ne može čitava stranka biti talac jednog čovjeka“, rekao mi jedan član stranke iz Pule, dodajući da je aktualni predsjednik postao prevelik teret za stranku i da IDS-u prijeti propast ako ne dođe do smjene sadašnjeg vodstva.

Slično raspoloženje je i u drugim istarskim gradovima, pa neki načelnici čak najavljuju da će, ukoliko Miletić ostane predsjednik IDS-a, radije na iduće izbore izaći kao nezavisni kandidati nego riskirati da zbog njega izgube izbore. Pored ostavke Miletića, tražit će se i preispitivanje odgovornosti glavnog tajnika Giovannija Sponze, koji je po mišljenju mnogih članova stranke, također suodgovoran za izborni debakl.

Bit će zanimljivo i kako će se u čitavoj situaciji postaviti počasni predsjednik stranke Ivan Jakovčić, koji je vrlo pozorno pratio kampanju. Iako, s onom zapuštenom bradom i kosom, na prvi pogled izgleda nezainteresirano, čini se da je itekako bio 'unutra'. Navodno je odmah nakon zatvaranja birališta zvao IDS-ove predstavnike iz malih biračkih mjesta u Puli i Pazinu kako bi doznao prve rezultate. U 19.15 sati, samo 15 minuta nakon zatvaranja birališta, navodno je jednom prijatelju poslao poruku: „Pulu i Pazin smo izgubili“, što samo govori s kolikim zanimanjem je pratio što se događa sa strankom koju je godinama stvarao i podigao je na razinu jedne od pet najvažnijih hrvatskih stranaka. (Foto: Saša Miljević/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa