Komentar dana Nenada Čakića

Najveći gubitnik lokalnih izbora u Istri je Glas Istre

1
Najveći gubitnik lokalnih izbora u Istri je Glas Istre

Nakon IDS-a najveći udarac na ovim izborima pretrpio je istarski dnevni list Glas Istre. Ovi su izbori do kraja ogolili mit oko tog medija, koji na staroj slavi gaji iluzije o nekakvoj relevantnosti. Lokalni izbori 2021. godine u Istri ostat će upamćeni i po demontaži toga mita.

Glas Istre među istarskim građanima, a time i biračima, više nema nikakvog utjecaja. Rezultati izbora to su najbolje potvrdili – dva kandidata koja su najviše napadana na stranicama ovog lista, Filip Zoričić i Danijel Ferić, na kraju su postali najveći izborni pobjednici.

Iz kojeg god kuta gledamo – Glas Istre je doživio težak poraz. Jer ako su Zoričić i Ferić postigli ogroman uspjeh, unatoč otvorenom navijanju Glasa Istre za njihove protivnike, onda to pokazuje da je ova nekad ugledna novina izgubila bilo kakvu vjerodostojnost, da mu čitatelji toliko ne vjeruju da namjerno glasaju za one koje Glas kritizira.

Ja sam osobno skloniji drugom objašnjenju, da je Glas Istre izgubio većinu svojih čitatelja pa više ni nema na koga utjecati. Čitaju ga samo političari i oni koje zanima politika, a to su osobe s već jasno određenim političkim stavovima, koje niti jedan tekst ni komentar ne može promijeniti. Većina ostalih žitelja Istre odavno se okrenula drugim izvorima informiranja, nezavisnim portalima koji dnevno objavljuju puno više lokalnih informacija i vijesti nego Glas Istre.

Glas Istre je počeo umirati kada je ukinuo sva dopisništva po istarskim gradovima i sveo se na pulski dnevni list. On i dalje polako umire i na životu ga održavaju samo 'oglasi' i 'stranice realizirane u suradnji' s lokalnom samoupravom. No, nakon ovakvog debakla, nakon izbora u kojima su izgubili baš oni koji su najviše proračunskih sredstava davali Glasu Istre, a upravo zbog toga da ne izgube, onda se postavlja pitanje kome takav list uopće više treba.

Opstanak Glasa Istre ovisi isključivo o financijskom suportu lokalne samouprave, zato ne čudi što je novi pulski gradonačelnik preko noći, od nedjelje na ponedjeljak, na njihovim stranicama dobio sasvim novi tretman. Odjednom je od političkog prevrtljivca, koji bi išao s crnim vragom samo da postigne cilj, postao vizionar koji će preporoditi Pulu.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa