Komentar dana Nenada Čakića

IDS je Pulu, Vodnjan, Buzet i Pazin izgubio još 2017. godine

3
IDS je Pulu, Vodnjan, Buzet i Pazin izgubio još 2017. godine

IDS je na ovim lokalnim izborima ozbiljno uzdrman, ali nije na koljenima. Neki su gradovi izgubljeni, ali u nekima su IDS-ovi kandidati do nogu potukli svoje protukandidate. I u tome leži odgovor na pitanje zašto su izgubljeni izbori u Puli, Vodnjanu, Pazinu i Buzetu. U tim gradovima IDS je zakasnio s pomlađivanjem, odnosno propustio je priliku to učiniti 2017. godine, kao što je napravljeno u Poreču, Rovinju i Labinu.  

U tim gradovima IDS je prije četiri godine kao kandidate za gradonačelnike istaknuo tri mlada političara – Lorisa Peršurića, Marka Paliagu i Valtera Glavičića. Sva trojica su 2017. pobijedila već u prvom krugu. Ali tada je IDS pobjeđivao u svim gradovima osim Umaga, pa se njihov uspjeh vjerojatno nije posebno analizirao. Novo lice tada je bio i Fabrizio Vižintin u Bujama, ali samo zbog toga što Rino Duniš, kandidat kojeg je vrh IDS-a zapravo htio za gradonačelnika, nije na vrijeme regulirao mjesto boravka.   

Tek na ovim izborima vidjelo se koliko je bilo važno u pravo vrijeme krenuti s pomlađivanjem. Prije dva tjedna sva trojica pobijedila su već u prvom krugu: Loris Peršurić je u Poreču osvojio čak 74,58%, Marko Paliaga u Rovinju 64,07% i Valter Glavičić u Labinu 62,61%, s time što je Glavičić imao čak četiri protukandidata, a ostala dvojica po dva.

Zaključak se nameće sam od sebe: da je IDS na vrijeme krenuo u pomlađivanje i u drugim gradovima, danas ne bismo ni komentirali izbore, jer bi oni u svim istarskim gradovima bili završili još prije 15 dana.

Izbore u Puli, Vodnjanu i Buzetu nisu izgubili Elena Puh Belci, Filip Macan i Ana Pernić, nego Boris Miletić, Klaudio Vitasović i Siniša Žulić. U Pazinu je bilo još gore, tamo čak ni sada nisu mislili da je vrijeme da Renata Krulčića zamijeni neki mlađi kandidat, iako je i u njegovom slučaju to trebalo učiniti još prije četiri godine.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa