Komentar dana Nenada Čakića

Barban jedini u Istri nije iskoristio bespovratna sredstva za novi vrtić i jaslice 

8
Barban jedini u Istri nije iskoristio bespovratna sredstva za novi vrtić i jaslice 

Prošlog mjeseca završeno je opremanje novog dječjeg vrtića u Gračišću. Novoizgrađeni vrtić u Marčani svoja je vrata djeci otvorio sredinom ožujka. Pomer je dobio novi vrtić u listopadu prošle godine. Dovršena je i izgradnja novih dječjih vrtića u Tinjanu, Brtonigli, Ližnjanu, Žminju i Vižinadi.

Riječ je o istarskim općinama koje su se javile na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za potpore putem Programa ruralnog razvoja. Ukupno devet istarskih općina javilo se na natječaj s projektima za sufinanciranje izgradnje dječjih vrtića: Brtonigla, Gračišće, Ližnjan, Marčana, Medulin, Vižinada, Žminj, Tinjan i Barban. Svim tim općinama su odobrena bespovratna sredstva i sve su općine izgradile nove dječje vrtiće osim – Barbana.

Inicijativa za izgradnju novog dječjeg vrtića i jaslica, koji bi se nalazio na općinskom zemljištu pored nove zgrade Osnovne škole Jure Filipovića u Barbanu, pokrenuta je u rujnu 2016. godine. Dječji vrtić u Barbanu bio bi površine 1.200 m2, za 100 djece, koja bi bila smještena u pet skupina (četiri vrtićke i jedna jaslička).

Vrtić planiran u proračunu za 2017.

U poračunu Općine Barban za 2017. godinu, teškom 15,8 milijuna kuna, planirana su tri ključna europska projekta: izgradnja dječjeg vrtića i jaslica u Barbanu, pretvaranje stare škole u Šajinima u poduzetnički inkubator, te sanacija barbanske kule.

No, nakon izbora u travnju te godine dolazi do smjene vlasti u Općini Barban, i novom načelniku Daliboru Pausu (IDS), dječji vrtić i jaslice više nisu u prvom planu. I iako je Barbanu, poput osam drugih istarskih ruralnih općina, odobreno sufinanciranje izgradnje vrtića, nove vrtiće dobilo je svih osam općina osim Barbana.    

Novi je načelnik pred kraj 2018. godine s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju čak i potpisao Ugovor o financiranju izgradnje i opremanja novog vrtića u Barbanu. Ugovorom su Općini Barban trebala biti dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 6,9 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 9,1 milijun kuna. Razlika je trebala biti pokrivena kreditnim zaduživanjem općine.

Od tada je prošlo gotovo tri godine, ali izgradnja novog vrtića i jaslica nije ni počela. Načelnik Paus u medjiskim istupima naveo je dva razloga za odustajanje od novog vrtića. Prvi je, po njemu, što su u međuvremenu znatno porasli troškovi izgradnje, pa bi se s bespovratnim sredstvima pokrilo manje od 75 posto troškova, kako je planirano. No, slične potpore odobrene su i drugim općinama, koje su uspjele izgraditi nove vrtiće. 

Mlade majke djecu moraju voziti u Pulu 

Njegov drugi razlog naljutio je mnoge žitelje Barbanštine, naročito mlade obitelji s malom djecom. Paus naime smatra da Općina Barban za sada nema nužno potrebu za novim prostorima, jer se sva djeca s područja općine upisuju u vrtić. To je samo djelomično točno, jer u sadašnjem vrtiću nema jaslica. To posebno pogađa obitelji s najmlađom djecom, kojima treba jaslička skrb, pa mlade majke s Barbaštine djecu moraju voziti u Pulu ili druga mjesta. 

Dječji vrtić 'Tratinčica' Barban' trenutno ima pet odgojno-obrazovnih skupina, koje su raspoređene na tri različite lokacije, odnosno objekta: u sklopu Osnovne škole Jure Filipovića nalazi se centralni objekt u kojem su smještene dvije dobno mješovite odgojne skupine s ukupno 30 djece. Na adresi Barban 133 nalaze se još dvije odgojne skupine s 24 djece, a u Područnom objektu u Sutivancu na adresi Cvitići 27, nalazi se 16 djece.

Izgradnjom novog dječjeg vrtića sve bi skupine bile smještene u istoj zgradi i, što je najvažnije, stvorili bi se uvjeti i za jednu jasličku skupinu. No, aktualnom barbanskom načelniku to za sada nije prioritet.     

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa