Komentar dana Nenada Čakića

Daus odlazi u Sabor, a Demetlika možda bude i župan

1
Daus odlazi u Sabor, a Demetlika možda bude i župan

Moram priznati da me izbor saborskog zastupnika Tulija Demetlike za kandidata za zamjenika IDS-ovog župana iznenadio. A opet s druge strane, kada sam malo bolje promislio, to je najlogičniji izbor i to iz tri razloga.

Prvi je što je Demetlika poznati operativac, ili pojednostavljeno, ne mogu se svi samo slikavati, netko će nešto morati i raditi. Kao što je Ivan Jakovčić, dok je bio župan, imao pok. Marina Brkarića, tako će i Boris Miletić, ako bude izabran za župana, imati Demetliku da mu odrađuje i razrađuje projekte. Demetlika u tome ima veliko iskustvo, kao dugogodišnji gradonačelnik Labina, kao svojedobni županijski pročelnik za gospodarstvo i kao saborski zastupnik s imidžom nekonfliktnog i kooperativnog političara. Ta osobina uvelike će mu pomoći kada kod državnih institucija bude trebalo lobirati za neke županijske projekte.

Drugi razlog je Emil Daus, za dva mjeseca bivši načelnik Cerovlja, kojeg je stranka pripremala za svog novog pučkog tribuna, svojevrsnog nasljednika Damira Kajina i koji je nakon prošlih parlamentarnih izbora ispao iz Sabora. Ako Boris Miletić pobijedi na izborima za župana, njegov zamjenik Demetlika vratit će se u Istru, a Daus će umjesto njega u Zagreb, te po drugi put postati saborski zastupnik.

Treći razlog je što se u IDS-u, nakon iskustva s prečesto svojeglavim Fabriziom Radinom, vjerojatno više ne žele dovesti u situaciju, da im u slučaju bilo kakvog odlaska s funkcije Borisa Miletića, županiju mora voditi nestranačka ili politički neposlušna osoba. Ne mora se Miletiću ništa ružno dogoditi da dođe u situaciju da mora odstupiti s dužnosti župana. Dovoljno je da na idućim parlamentarnim izborima pobijedi neka lijevo-centristička koalicija. S obzirom na značaj koji IDS danas ima u Hrvatskoj, u nekoj budućoj vladi IDS ne bi imao samo ministra, nego vrlo vjerojatno i potpredsjednika Vlade. To bi naravno bio Boris Miletić, a novi župan tada bi postao Tulio Demetlika, formalno njegov zamjenik, ali i osoba od njegovog najvećeg političkog povjerenja. (Foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa