Komentar dana Nenada Čakića

Nelogične brojke novozaraženih? Dr. Hrstić napokon otkrila razlog!

5
Nelogične brojke novozaraženih? Dr. Hrstić napokon otkrila razlog!

Nacionalni Stožer, zbog niza kontradiktornih odluka, odavno je izgubio povjerenje građana, ali bolje ne prolazi ni istarski Stožer, barem kada je riječ o broju zaraženih. Dnevnim izvješćima o broju novozaraženih u Istarskoj županiji građani više ne vjeruju, što mi na našem portalu najbolje vidimo po padu čitanosti objava iz istarskog Stožera.

„Zašto pišete da su danas u cijeloj Istri samo četiri novozaražena, kada ih je samo u mojoj obitelji pet?“, upitao me prije dva mjeseca, dok još nije bilo trećeg vala, jedan poznanik.

Neslužbeno smo svi znali zašto je tako: istarski Stožer, kao i većina u Hrvatskoj, u broj novozaraženih ne ubraja one kojima je Covid otkriven na brzom antigenskom testu. Postupak je jednostavan. Ako netko ima simptome, obiteljski liječnik ga najprije pošalje na brzi test koji se radi na svakom Domu zdravlja. Ako je rezultat pozitivan, pacijent se odmah izolira, a njegovi kontakti idu u samoizolaciju. Ako su simptomi blaži, pacijent ostaje na kućnoj njezi, ako je oboljenje teže, odlazi na liječenje u pulsku bolnicu. No, ni u jednom slučaju takav pacijent ne ulazi u statistiku novozaraženih, koju Dino Kozlevac svakog jutra šalje medijima.

Pritom istarski Stožer nitko ne može optužiti da obmanjuju javnost jer oni u svojim izvješćima doista ne lažu. Naime, istarski Stožer svakog jutra u svojim priopćenjima naglašava da je u „protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan određeni broj uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je određeni broj novozaraženih“. Oni ne kažu koliko je toga dana u čitavoj Istri testirano ljudi, nego samo koliko ih je testirano u Zavodu za javno zdravstvo.

Da je car gol napokon je javno priznala dr. Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice. Ona je u današnjoj izjavi za Novu TV bez uvijanja izjavila da zaraženi koji su otkriveni brzim antigenskim testovima ne ulaze u službenu statistiku zaraženih. Dobro jutro! (Foto: Srećko Niketić/PIXSELL)   

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa