Komentar dana Nenada Čakića

Mitovi i legende o prvom antifašističkom otporu u Europi  

2
Mitovi i legende o prvom antifašističkom otporu u Europi  

Na Prvom programu HTV-a sinoć je prikazan odličan dugometražni dokumentarni film 'Labinska republika: Stvarnost iza legende' u produkciji labinskog studija Level 52. Mlada ekipa iz Labina napokon je snimila jedan realan prikaz ovog povijesnog događaja lišen bilo kakve ideologije i mitova.

Jedan od mitova, koji je razbijen ovim filmom jest da je 'Labinska republika bio prva antifašistička pobuna u Europi', što je mantra koja se ponavlja već desetljećima.

Autori filma potvrdili su ono što su mnogi povjesničari (ili povjesničari iz hobija poput mene) često pisali: da je u to vrijeme diljem tadašnje Italije bilo na stotine sličnih štrajkova i pobuna radnika poput labinske. Drugo, štrajk labinskih rudara teško da je mogao biti prvi antifašistički otpor u Europi, jer to nije bio ni u Istri. Prije Labina, sukobi s fašistima dogodili su se u Vodnjanu (Vodnjanska bitka 16. siječnja 1920. u kojoj su poginula tri mladića), zatim u Puli, te na području današnje općine Marčana (Proštinska buna iz veljače 1921.). 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa