Komentar dana Nenada Čakića

U šahovskim federacijama i dalje misle da su muškarci superiorni ženama

1
U šahovskim federacijama i dalje misle da su muškarci superiorni ženama

Seriju The Queen's Gambit (Damin gambit) gledali su vjerojatno svi pretplatnici Netflixa. Serija je odlično producirana, mlada glumica Anya Taylor-Joy je izvrsna, a radnja je tako uzbudljiva da smo moja zaručnica i ja sve epizode pogledali u jednom vikendu. Serija o fiktivnoj genijalnoj šahistici, koja suvereno pobjeđuje u 'muškom' sportu, osvojila je čitav svijet i među mnogim mladima ljudima potaknula zanimanje za šah.

Radnja serije odvija se u 50-im godinama, kada su se žene tek počele emancipirati, pa je mlada djevojka koja pobjeđuje na muškim šahovskim turnirima, svakako odskakala od tadašnjih društvenih normi.

U većini sportova, zbog različite tjelesne konstitucije, muškarci i žene i danas se natječu u zasebnim kategorijama. Iznenadio sam se kada sam vidio da je ta podjela još uvijek prisutna i u šahu, jedinom sportu koji se igra umom, umjesto mišićima.                   

Pogledajte službenu stranicu Hrvatskog šahovskog saveza i vidjet ćete da se šahisti i šahistkinje rangiraju na odvojenim listama. Čak i u mlađim uzrasnim kategorijama na turnirima juniori, kadeti i mlađi kadeti igraju odvojeno od juniorki, kadetkinja i mlađih kadetkinja.

U šahovskim federacijama valjda misle da su žene manje pametne od muškaraca pa se moraju natjecati u posebnim kategorijama.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa