Komentar dana Nenada Čakića

Vlada ne bi smjela popustiti ucjenama BAT-a s tvornicom u Kanfanaru

2
Vlada ne bi smjela popustiti ucjenama BAT-a s tvornicom u Kanfanaru

Već mjesecima se igra poker između hrvatske Vlade, točnije ministra financija Marića i vlasnika Tvornice duhana u Kanfanaru, koji prijete zatvaranjem pogona i preseljenjem proizvodnje u neku drugu državu ako im Vlada ne smanji trošarine.

Zainteresirana javnost, razni lobisti i radnici sada upiru prstom na Vladu, namjerno zaboravljajući da ni Plenković ni Marić prije nešto više od pet godina nisu bili ti koji su tadašnji TDR prodali BAT-u. Učinili su to upravo ti radnici, ili barem ona većina koji imaju dionice Adrisa i kojima je nakon te prodaje značajno porasla njihova vrijednost jer je veliki dio novaca od prodaje 'tabakine', a riječ je o pola milijarde eura, uložen u turistički sektor.          

U ugovoru o prodaji TDR-a stajala je odredba da se BAT obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja. Očito se onome tko je prodavao jako žurilo prodati tvornicu jer bi u protivnom bili ispregovarali više godina. Zašto radnici TDR-a, i oni koji lobiraju za BAT u Hrvatskoj, umjesto što prstom upiru na Plenkovića i Marića, ne upitaju svoje iz Adrisa zašto 2015. godine nisu inzistirali na dužem razdoblju zadržavanja proizvodnje u Kanfanaru?

Sada kada je prošlo pet godina, koliko je BAT bio dužan zadržati proizvodnju svojih cigareta u Kanfanaru, odlučili su testirati svoju snagu i ucjenjivati Vladu smanjenjem trošarina. Možda im je prije pet godina netko obećao da će to moći?

Osobno smatram da Vlada ne bi smjela popustiti pred ucjenama jedne multinacionalne kompanije. Tko su oni da bi se njima prilagođavala pravila? Ako im nije dobro, neka odu. Ne bi bili ni prvi ni zadnji. Uvijek neki odlaze i onda novi dolaze. Uostalom, kada bi ministar Marić popustio BAT-u riskira da ga jedno sutra netko kazneno goni zbog pogodovanja privatnoj kompaniji.

I naposljetku, da BAT doista zatvori tvornicu u Kanfanaru (što sumnjam da će se dogoditi), napravio bi isto što je TDR prije toga radio sa svim ostalim tvornicama duhana u Hrvatskoj. Samo što oni jadni radnici u Zadru i Zagrebu, koji su nakon preuzimanja njihovih tvornica od strane TDR-a ostajali bez posla, nisu posjedovali dionice visoko profitabilne kompanije poput Adrisa. (Foto: Pobuna radnika TDZ-a zbog gašenja pogona u Zagrebu te preseljenja u Kanfanar 2005. godine, foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa