Komentar dana Nenada Čakića

Mark Zuckerberg je možda podcijenio utjecaj Donalda Trumpa 

0
Mark Zuckerberg je možda podcijenio utjecaj Donalda Trumpa 

Facebook i Twitter trajno su zatvorili profil Donalda Trumpa na svojim mrežama. Riječ je o privatnim kompanijama koje same određuju pravila ponašanja na svojim platformama pa mogu i isključivati koga hoće.

No, stvar je u neprincipijelnosti. Kada bi se držao kriterija po kojima je iz mreže isključio Trumpa, Facebook bi stotinama tisuća svojih korisnika trebao zatvoriti profile. Također, za samog Trumpa to je mogao učiniti i puno prije, a ne kalkulantski čekati službenu potvrdu da je izgubio izbore.

No, od ove bi odluke dugotrajno više štete mogao imati Facebook nego sam Trump. Naprotiv, mislim da je u ovom slučaju vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg podcijenio snagu i utjecaj Donalda Trumpa. 

Trump je već najavio osnivanje „prave“ društvene mreže „koja neće cenzurirati istinu“, a on samo u Americi (bez ostatka svijeta) ima dovoljnu masu sljedbenika koja je već sutra spremna Facebook zamijeniti nekom novom društvenom mrežom koja će promovirati isključivo konzervativne stavove.

S obzirom na to da je konzervativna desnica i sada najaktivnija na Facebooku, ne samo u SAD-u, već i u drugim dijelovima svijeta (najbolji primjer je Hrvatska), poziv Donalda Trumpa da zatvore svoje profile na Facebooku i otvore ih na novoj mreži, mogli bi prihvatiti milijuni njegovih sljedbenika.

Saveznike za ovakav projekt Trump će lako dobiti među moćnim medijskim mogulima poput Ruperta Murdocha, koji već godinama ratuje s Facebookom i Mark Zuckerbergom. Murdochu se sada na pladnju nudi slična prilika kao 1996. godine, kada je iskoristio prazninu na medijskom tržištu i s Rogerom Ailesom pokrenuo konzervativni Fox News, koji je već godinama najgledanija američka televizija.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa