Komentar dana Nenada Čakića

Promašeni performans: smisleniji bi bio protiv pušenja ili motora   

1
Promašeni performans: smisleniji bi bio protiv pušenja ili motora   

Nema ničeg bedastijeg od prosvjedovanja protiv problema koji ne postoji. A upravo to su 9. siječnja u jutarnjim satima po pulskim ulicama radili aktivisti s performansom protivljenja cijepljenju protiv Covida ili 'slobodi izbora', kako su oni rekli. Naime, ako cijepljenje nije obavezno, koji je onda smisao prosvjeda protiv cijepljenja? Sloboda izbora već postoji. To se onda jedino može protumačiti kao prosvjed protiv onih koji se žele cijepiti.

Osobe koje će se cijepiti tim činom neće ugroziti ničije zdravlje (baš naprotiv) ili život. To je njihov odabir.   

Meni bi, primjerice, svoj smisao imali prosvjedi protiv pušenja, jer pušači direktno ugrožavaju svoje zdravlje, a indirektno i zdravlje svoje djece i ukućana (pasivno pušenje).

Meni bi čak i neki performans za zabranu vožnje po običnim cestama motociklima jače kubikaže imao više logike, jer pojedini (naravno, ne svi) vozači svojim ludorijama na cesti ugrožavaju tuđe živote, ali i svoje zdravlje. To indirektno utječe na sve nas, jer nije isto ako neki muškarac radi i plaća poreze ili živi od invalidnine koju plaćamo mi ostali koji radimo.

Ovo su samo neki primjeri smislenih i donekle logičnih prosvjeda. Ovaj performans protiv cijepljenja, koje ionako nije obavezno, najbesmisleniji je od svih prosvjeda koji sam u životu vidio.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa