Komentar dana Nenada Čakića

Prosvjednici su sigurno imali suradnike među pripadnicima osiguranja

5
Prosvjednici su sigurno imali suradnike među pripadnicima osiguranja

U zgradi američkog Kongresa u Washingtonu bio sam dvaput, 2018. i 2020. godine. Mogu se pohvaliti da sam unutrašnjost ove impresivne građevine, koja ima 540 prostorija raspoređenih na pet razina, dobro upoznao, bio sam u dvorani u kojoj zasjeda Predstavnički dom, a imao sam i privilegiju uživo prisustvovati jednoj sjednici Senata.

Nažalost, to je jedan od dijelova Capitola u koji se ne smije ući s mobitelom, pa nemam foto uspomenu iz dvorane u kojoj se donose zakoni Sjedinjenih Američkih Država. Imam je iz Hrvatskog Sabora, iz plenarne dvorane EU parlamenta u Briselu, ali ne iz američkog Kongresa, iako sam obišao gotovo cijelu zgradu.

Capitol je jedna od najbolje čuvanih i najsigurnijih zgrada u kojoj sam bio u životu (barem sam do jučer tako mislio). Naime, osim pri samom ulasku u zgradu (ulaz se nalazi ispod zemlje), strogu sigurnosnu kontrolu, dakle pretres i prolazak kroz detektor metala ponovili smo i na nekoliko mjesta unutar same zgrade. Ako se dobro sjećam da bismo ušli u plenarnu dvoranu morali smo proći četiri sigurnosna punkta do kojih se dolazi uskim hodnicima, s time na su nam na zadnjem punktu oduzeli i mobitele. Poslije smo se zezali da su nam ih, dok smo pratili sjednicu Senata, sigurno nakrcali svim mogućim čipovima, kamerama i mikrofonima.  

I onda sinoć na tv-u i internetu vidim lika, kakvih kod nas susrećete s pivom u ruci ispred 'barakina', kako sjedi u stolici predsjedavajućeg Kongresa. Da razularena rulja upadne u parlament u Beogradu ili Skopju još mogu zamisliti. Iskreno, vrlo teško mogu zamisliti da nasilni prosvjednici upadnu u zgradu Hrvatskog Sabora, a upad nekontrolirane mase ljudi u američki Kongres do jučer bi mi bio nerealan i da sam ga, kao fikciju, gledao u nekom hollywoodskom filmu katastrofe. Smijao bih se scenaristima takvog filma. „Vidi se da nikada niste bile u Capitolu“, cerekao bih se samodopadno u sebi i vjerojatno se nakon takve naivne scene prebacio na neki drugi film ili program.

Da nikada nisam bio u zgradi Kongresa jučerašnje nemire okarakterizirao bih kao prosvjed koji je u jednom trenutku izmaknuo kontroli. Ali budući da sam iz prve ruke vidio i doživio kako besprijekorno funkcionira sigurnosni sustav Capitola, sve sam uvjereniji da su prosvjednici imali suradnike i među pripadnicima osiguranja. Jer bilo je u američkoj povijesti i većih demonstracija ispred Capitola, ali nikada nitko od prosvjednika nije ušao u zgradu.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa