Komentar dana Nenada Čakića

Skladištar postao direktor Uljanika: ima neke simbolike u tome  

10
Skladištar postao direktor Uljanika: ima neke simbolike u tome  

Prema pisanju Glasa Istre novi direktor Uljanik Brodogradnje 1856, firme slijednice propalog Uljanika, je Samir Hadžić, jedan od osnivača Stožera za obranu brodogradnje, koji je do njegove propasti u Uljaniku radio kao skladištar.

U tome da je skladištar na kraju postao direktor onoga što je ostalo od nekada slavnog Uljanika zapravo ima i određene simbolike. Uljanik je bio posljednji bastion socijalizma u bivšem istočnom bloku i posljednje samoupravno poduzeće na području bivše Jugoslavije. Jer tzv. radničko dioničarstvo Uljanika nije bilo ništa drugo nego derivat samoupravnog socijalizma u njegovom najgorem obliku.

Dok je išlo dobro svi su se hvalili kako su radnici najveći vlasnici Uljanika, kada su kola krenula nizbrdo, više nitko nije spominjao da radnici imaju gotovo 50 posto vlasništva, nego je odjednom postalo najbitnije što država ima 25 posto Uljanika. Kao u samoupravnom socijalizmu: tvornice pripadaju radnicima, a gubici državi.

Jedna tako nakaradno postavljena kompanija nije ni mogla završiti drugačije, nego da joj na kraju skladištar postane direktor. (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)

 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa