Komentar dana Nenada Čakića

Jesmo li mi u Istri napredniji zbog toga što imamo manje zaraženih?

6
Jesmo li mi u Istri napredniji zbog toga što imamo manje zaraženih?

U jučerašnjem Komentaru dana pokazao sam jedan primjer kako brojke koje svakog dana objavljuje istarski Stožer ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu. Ne vjerujem da se broj zaraženih namjerno zataškava, ali iz nekog razloga istarskim političarima je jako važno da ta brojka bude manja u odnosu na hrvatski prosjek. Usudim se reći da se zbog tog cilja onda manje ljudi testira, jer ako je manje testiranih, logično je da će biti i manje zaraženih, s obzirom da mnogi oboljeli nemaju nikakve simptome.

Nije mi jasno što istarski političari time žele pokazati? Da smo mi u Istri kulturniji i napredniji zato što imamo manje zaraženih? Naglašavanje malog broja zaraženih imalo je smisla za vrijeme turističke sezone, ali nije mi jasno čemu je služilo ono hvalisanje u listopadu kada smo nakratko bili jedina zelena zona u Europi?!

Tjedan dana prije toga, uz Istarsku županiju, na karti Europe zelenim su bile označene još jedna regija u Švedskoj, četiri u Poljskoj, dvije u Bugarskoj te dvije u Italiji. Da smo bili u društvu samo Skandinavaca ili, primjerice, regija iz zemalja Beneluksa, mogli bismo reći da, eto, i mi imamo djelić njihove kulture i organiziranosti, ali bili smo u društvu Poljaka, Bugara i Talijana.

U to vrijeme, uz Istarsku županiju, u Hrvatskoj je najbolja bila Varaždinska županija, pa su pametnjakovići mali broj zaraženih počeli uspoređivati sa stupnjem razvoja tih dviju županija. Koja glupost. U isto vrijeme kada je najgore stanje bilo u prebogatoj Belgiji, a najbolje, osim Istre, u siromašnoj Bugarskoj.

Dva mjeseca kasnije Varaždinska županija je najgora u Hrvatskoj, a ni Istra više nije najbolja (to je sada Dubrovačka županija). Dakle, broj zaraženih apsolutno ništa ne govori o kulturi, razvijenosti, organiziranosti ili nekim drugim civilizacijskim postignućima određene regije.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa