Komentar dana Nenada Čakića

Najveća Tuđmanova pogreška? Nije smio odustati od Herceg-Bosne!

7
Najveća Tuđmanova pogreška? Nije smio odustati od Herceg-Bosne!

Prošla je 21 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. S odmakom od gotovo četvrt stoljeća možemo objektivnije suditi o njegovoj ostavštini. Od pozitivnih stvari pamtit ćemo ga po hrabrim odlukama, mudrim procjenama i ratnim pobjedama.

Kao negativnu ostavštinu mnogi mu i danas spočitavaju uplitanje u ratni sukob u BiH. I meni osobno je njegova bosanska politika bila pogrešna, ali ne zbog toga što je Hrvatsku indirektno uključio u tamošnji sukob, već što je to učinio nedovoljno.

Treba znati da na početku rata u BiH ni sama međunarodna zajednica nije znala što bi s tom, tada još jugoslavenskom republikom. Podjela između Hrvatske, SR Jugoslavije i Bošnjaka također je bila jedna od opcija.

Ali kada se već išlo na očuvanje njezine cjelovitosti, onda se nije smjelo odustati od Herceg-Bosne kao samostalne federalne jedinice unutar jedinstvene BiH. Tu je Tuđman popustio međunarodnoj zajednici i danas kao posljedicu toga imamo disfunkcionalnu BiH u kojoj Srbi imaju svoj entitet, a Bošnjaci svoj, koji doduše formalno dijele s Hrvatima, ali u praksi Hrvati ne mogu izabrati ni svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, već im to rade većinski Bošnjaci.

Osobno mislim da je BiH trebalo podijeliti, baš kao što se podijelila i Jugoslavija. Ali kada to već nije bilo moguće, onda ju je trebalo organizirati kao federaciju triju ravnopravnih nacionalnih entiteta. I tu je Tuđman pogriješio. Nije smio odustati od Herceg-Bosne.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa