Komentar dana Nenada Čakića

Svaki vijećnik ima veći izborni legitimitet od sadašnjih zamjenika

0
Svaki vijećnik ima veći izborni legitimitet od sadašnjih zamjenika

Na saborskoj raspravi je paket zakona o reformi lokalne i regionalne samouprave, a već ranije je najavljivano da će se, među ostalim, ukinuti zamjenici načelnika općina i gradonačelnika gradova manjih od 35 tisuća stanovnika. U slučaju da izabrani (grado)načelnici iz nekog razloga neko vrijeme ne mogu obavljati svoju dužnost, mijenjat će ih privremeni zamjenik iz redova članova gradskog, odnosno općinskog vijeća.

Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić u raspravi je izrazio bojazan da to u praksi neće biti kvalitetno i izvedivo rješenje.

„Gradonačelnik koji je direktno izabran i dobio je povjerenje građana da vodi grad odnosno općinu u naredne 4 godine, na izbor tog privremenog zamjenika neće imati nikakav utjecaj, čak ne može niti predložiti kandidata iz redova vijećnika“, kazao je Lerotić.

IDS je amandmanom predložio da gradonačelnik u roku od 30 dana od stupanja na dužnost predloži vijeću osobu koja će ga zamijeniti u slučaju njegova odsustva iz redova izabranih vijećnika, do povratka gradonačelnika na dužnost.

Iako nisam vidio nacrt zakona, pretpostavljam da će privremenog zamjenika iz svojih redova izabrati vijećnici, a za pretpostaviti je da će ga izabrati vladajuća većina. Ukoliko vladajuća većina u vijeću i (grado)načelnik dolaze iz iste političke opcije (stranke, koalicije ili liste), onda ne vidim u čemu može biti problem. Pa neće IDS-ovi vijećnici, ako IDS-ov načelnik ode na duže bolovanje, za njegovog zamjenika imenovati SDP-ovog vijećnika?!

Naravno, tako neće biti ako u vijeću vladajuća većina nije iz iste opcije kao i (grado)načelnik, ali tada već govorimo o kohabitaciji, pa izbor privremenog zamjenika u tom slučaju neće zakomplicirati ništa više od, recimo, izglasavanja proračuna na kraju svake godine.  

Lerotić je u raspravi rekao i da se može dogoditi da kandidat koji uopće nije dobio povjerenje građana za upravljanje gradom, u ovoj situaciji može preuzeti neko vrijeme upravljanje gradom te postavio pitanje može li se u tom slučaju govoriti o volji birača i izbornom legitimitetu.

Naravno da može, jer privremenog zamjenika uvijek će odabrati većina vijećnika, koji su voljom birača izabrani na izborima. Iskreno, za mene veći izborni legitimitet ima vijećnik s liste koja je dobila najmanje glasova, nego većina sadašnjih zamjenika načelnika i zamjenika gradonačelnika. Glasači su na listićima zaokruživali kandidate za (grado)načelnike. Nisu posebno zaokruživali i njihove zamjenike. Ne može me nitko uvjeriti da je neki (grado)načelnik izbore dobio ili izgubio zbog odabira svojih ili svojeg zamjenika.

Ali slažem se Lerotićem da u tim zakonima nema ništa reformsko što bi građanima omogućilo bolji život u gradovima i općinama. Bolje da su ostavili kako je bilo, kada već nisu imali jaja napraviti istinske reforme, a to je po meni ukidanje općina i njihovo pripajanje gradovima te ukidanje županija i prebacivanje njihovih sadašnjih ovlasti na gradove.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa