Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Od Obame do Trumpa i od Keruma do keruma

1
Od Obame do Trumpa i od Keruma do keruma

Kako se percepcija o nekom fenomenu može stubukom promijeniti u samo nekoliko godina. Kada je Obama postao predsjednik SAD-a, liberalni mediji su kao jedan od razloga njegove pobjede isticali i društvene mreže. Slično Kennedyju koji je upamćen kao prvi američki predsjednik (i prvi svjetski političar uopće) koji je pobijedio uz pomoć televizije, Obama je bio prvi predsjednik koji je pobijedio uz pomoć društvenih mreža.

Za lijevo-liberalne medije to je 2008. godine bilo tako napredno, a Obama je bio cool političar koji se služi alatima mlade generacije.

Sjećam se, nekako u isto vrijeme, početkom 2009. godine, tijekom predizborne kampanje za gradonačelnika Splita, jedna se novinarka sprdala sa Željkom Kerumom zbog toga što (joj, strašno) nije imao svoj Facebook profil.

Deset godina kasnije, društvene mreže, poglavito Facebook i Twitter, liberalnoj ljevici su se obile o glavu poput bumeranga. U Americi je, baš poput Obame osam godina ranije, uz pomoć društvenih mreža na vlast došao notorni Trump, a u Hrvatskoj su 'kerumi' postali korifeji prevladavajućeg Facebook raspoloženja, čija je posljedica, nažalost, i nedavni samoubojica s Markovog trga. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa