Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Što će nam izbori kada imamo građanske inicijative?

7
Što će nam izbori kada imamo građanske inicijative?

„Tko su ti ljudi? Vodi li ih netko? Što je Gong?“, pitao je prije nekoliko dana predsjednik Zoran Milanović i potom, u svom osebujnom stilu, ponudio i odgovor. Milanović je doista s pravom napao Gong, samoproglašenu građansku inicijativu, koja bez ikakvog kredibiliteta ocjenjuje pojave i osobe u hrvatskom političkom prostoru. Sami su se odabrali, sami su si nadjenuli epitete i onda s moralne stepenice na koju su se sami popeli dijele lekcije drugima.

Slično je s većinom tzv. građanskih inicijativa. Skupi se ekipa, najčešće bez ikakvih stručnih kvalifikacija za teme koje su u fokusu njihovog aktivizma, nadjenu si neko privlačno ime i onda počnu stvarati buku, uglavnom putem medija i društvenih mreža, a u rijetkim slučajevima i nekom građanskom akcijom. Tako stvorena buka obično je nesrazmjerno veća od njihovog znanja, kompetencija i utjecaja među običnim građanima, ali dovoljno bučna da političari počnu, često nekritički, prihvaćati njihove stavove ili ih čak uključivati u realizaciju infrastrukturnih i drugih projekata.

Većini je to simpatično, jer eto, potiče se transparentnost i uključenost građana u odluke lokalnih vlasti, ali čemu onda izbori? Čemu liste, stranke i gradska i općinska vijeća, ako je dovoljno osnovati neku građansku inicijativu, napraviti malo medijske buke i onda imati veći utjecaj na odluke lokalnih vlasti nego legalno izabrani predstavnici građana na lokalnim izborima? (Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa