Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Legendarni Anton Cerin sada se okreće u grobu

3
Legendarni Anton Cerin sada se okreće u grobu

Prije 26 godina, 7. prosinca 1994. godine umro je Anton Cerin, posljednji socijalistički direktor Tvornice duhana Rovinj, njezin tranzicijski direktor i prvi direktor nakon privatizacije.

On je bio glavni začetnik privatizacije TDR-a po zakonu ondašnjeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića. Zahvaljujući Cerinovoj privatizaciji, koja je bila transparentna i gospodarski poticajna, TDR je 1990. godine ostao u vlasništvu zaposlenih i menadžmenta. Cerin je pokrenuo projekt koji su njegovi nasljednici razvili do razine najbolje, najmodernije i najuspješnije tvornice duhana na području Jugoistočne Europe i šire.

U znak sjećanja na ovog izuzetnog čovjeka, koji je uvijek pružao podršku mladim i nadarenim ljudima, od 1995. godine dodjeljuje se istoimena nagrada najuspješnijim mladim menadžerima.

U XXI. stoljeću tvrtka počinje ulagati u turizam i marikulturu i proizvodnja duhana postaje jedna od tri divizije u sklopu Adris Grupe, čiji su vlasnici postali svi dioničari TDR-a.

U svibnju 2015. godine Adris tvornicu duhana za pola milijarde eura prodaje kompaniji British American Tobacco. Zajedno s duhanom, BAT je u vlasništvo dobio tvornicu ambalaže Istragrafika (koju su kasnije prodali Šveđanima) te maloprodajne lance iNovine i Opresa.

U ugovoru koji je u ime TDR-a potpisao tadašnji direktor Mato Zadro, stajala je odredba da se novi vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja. „Za sve nas važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana“, rekao je tada Zadro.

U listopadu 2016. na mjesto direktora bivšeg TDR-a dolazi Indijac, a mjesec dana kasnije najpoznatiji TDR-ovi brendovi York i Ronhill postaju Pall Mall i Dunhill

Pet godina od potpisa ugovora je prošlo i upravu BAT-a više ništa ne obavezuje da proizvodnju svojih cigareta nastavi u Kanfanaru. Legendarni Anton Cerin sigurno se okreće u grobu. I ne samo zbog TDR-a. Naime, do dolaska u TDR, odmah nakon završetka studija, Cerin je radio u pulskom Uljaniku.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa