Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Rupnikova politička karijera završila i započela smrtnim slučajem

0
Rupnikova politička karijera završila i započela smrtnim slučajem

S tragičnom prometnom nesrećom u kojoj je smrtno stradala pješakinja vjerojatno je završila politička karijera 82-godišnjeg Josipa Antona Rupnika. Bez obzira je li izravno odgovoran za smrt pješakinje, ovaj događaj sigurno će biti preveliki teret za već ionako vremešnog Rupnika, pa je njegovo političko umirovljenje najbolje za njega i njegovu stranku.

Ako do toga dođe, ostat će upamćen i po tome da je njegova politička karijera započela i završila smrtnim slučajem. Naime, na prvim demokratskim lokalnim izborima, održanim u veljači 1993. godine, Josip Anton Rupnik postao je vijećnik prvog saziva Skupštine Istarske županije jer je njegov protukandidat – umro!

Županijska skupština tada je brojala 40 članova, od čega se njih 20 biralo razmjernim sustavom sa stranačkih listi, a 20 većinskim sustavom u 20 izbornih jedinica. Josip Anton Rupnik bio je kandidat Hrvatske stranke naravnog zakona u XV. izbornoj jedinici, gdje su mu protukandidati bili jedan HDZ-ovac i jedan IDS-ovac. Međutim, na samom početku izborne kampanje IDS-ov kandidat je preminuo, a budući da je predaja kandidatura već bila završena IDS nije mogao predložiti novog kandidata, pa su na izbornom listiću ostali samo Rupnik i HDZ-ovac. Ogromna većina Istrana na tim je izborima bila nabrijana protiv HDZ-a i u nedostatku drugog kandidata birači u XV. izbornoj jedinici masovno su glasali za Rupnika samo da ne prođe HDZ-ovac.

Zbog toga Rupnik svoju političku karijeru doslovno može zahvaliti smrtnom slučaju. Jer da IDS-ov kandidat nije umro, očekivano bi bio pobijedio i u XV. izbornoj jedinici, kao što su IDS-ovi kandidati pobijedili u preostalih 19 izbornih jedinica. Rupnik bi u tom slučaju ostao zaboravljen kao što je danas zaboravljena i njegova tadašnja Hrvatska stranka naravnog zakona, koja je u svom programu imala ideje poput kolektivne meditacije za sve građane i slične bizarnosti.

Može se reći, jedan ga je smrtni slučaj lansirao u politiku, a drugi ga je politički umirovio.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa