Komentar dana Nenada Čakića

Grbin može biti peti Istranin na čelu neke parlamentarne stranke

0
Grbin može biti peti Istranin na čelu neke parlamentarne stranke

Peđa Grbin iz Pule, koji je u prvom krugu izbora za predsjednika SDP-a dobio čak 41 posto glasova (drugoplasirani Željko Kolar dobio je 26 posto) ima velike izglede da postane četvrti po redu predsjednik druge najveće hrvatske političke stranke. Ako u tome uspije, onda ima realne šanse da jednog dana postane i prvi Istranin premijer.

Ako idemo u povijest, od 1937. godine, kada je osnovana KPH, kasnije SKH, koja je do 1990. godine promijenila 12 sekretara partije, a niti jedan nije bio iz Istre, Grbin će biti prvi Istranin u povijesti na čelu stožerne stranke hrvatske ljevice. 

U svakom slučaju, ako postane predsjednik SDP-a, Grbin će biti peti Istranin na čelu neke hrvatske parlamentarne stranke.

Prije njega to su bili (ili su još) Ivan Jakovčić i Boris Miletić, bivši i sadašnji predsjednik IDS-a, Silvano Hrelja predsjednik HSU-a i Nansi Tireli bivša predsjednica Hrvatskih laburista.   

Parlamentarna stranka bio je i IDF nakon što je njegov osnivač i tadašnji saborski zastupnik IDS-a Luciano Delbianco osnovao svoju stranku. Ali to je, zapravo, bio IDS-ov mandat, pa se IDF samo uvjetno može nazivati parlamentarnom strankom. (Foto: Srećko Niketiić/PIXSEL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa