Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Pazinske odluke su nelegitimne: nisu im prethodili ni izbori ni referendum

12
Pazinske odluke su nelegitimne: nisu im prethodili ni izbori ni referendum

Danas se obilježava Dan Istarske županije, kao podsjetnik na 25. rujan 1943. godine kada je u Pazinu održan Sabor istarskih narodnih predstavnika na kojem je izabran privremeni Pokrajinski NOO za Istru te potvrđena odluka o odcjepljenju od Italije i sjedinjenju s Hrvatskom i Jugoslavijom.

I nakon gotovo 80 godina od tog događaja ostaje gorak okus da građane Istre - Hrvate, Talijane i Slovence tada nitko nije pitao što oni zapravo žele. Odluku je donijelo nelegitmno tijelo koje je osnovala KPJ i čiji predstavnici nisu bili stvarni, na demokratskim izborima odabrani predstavnici građana. Osim toga, nije održan ni referendum o tome u kojoj državi građani Istre žele živjeti. Po tome je pripojenje Krima Rusiji puno legitimnije od pripojenja Istre tadašnjoj Jugoslaviji.

Sam pokrajinski NOO imao je isti izborni legitimitet kao primjerice Tuđmanovo Vijeće za Istru. Odluka o sjedinjenju koju je donio Pokrajinski NOO može se usporediti s preporukom Vijeća za Istru da Pazin, a ne Pula bude sjedište Istarske županije. Ni za jedno, ni drugo nije se pitalo građane Istre.

Istra, koja se diči svojom dvojezičnošću, konvivencom i multinacionalnošću za svoj Dan je odabrala događaj u kojem su samozvani predstavnici jednog naroda u ime svih ostalih naroda i građana odlučili kojoj će državi pripasti cijela Istra.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa