Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

I ljevičari i desničari misle da je Rijeka izgrađena tek 1945.  

7
I ljevičari i desničari misle da je Rijeka izgrađena tek 1945.  

Umjetnička instalacija 'Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik', odnosno zvijezda petokraka koju je riječki umjetnik Nemanja Cvijanović postavio na Riječki neboder u sklopu programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, očekivano je izazvala reakcije i na ljevici i na desnici.

Pritom se svi oni, i lijevi i desni, pa i sam umjetnik, ponašaju kao da je povijest Rijeke počela 1945. godine, kao da se prije tog slavnog ulaska Četvrte jugoslavenske armije pod komandom general potpukovnika Petra Drapšina na obalama Riječine ništa nije događalo.  

„To da se Rijeka zove Rijeka isključivo je partizanska zasluga. To da se taj grad danas ne zove Fiume, i da se u Puli izdaju hrvatske automobilske registracije i osobne iskaznice, i da po Rovinju hodaju hrvatski policajci i da je sve gore do Savudrije naše, ne bi bilo moguće bez momaka i djevojaka koji su četrdeset pete imali zvijezde od crvene čohe ušivene na kapama“, napisao je među ostalim u svojoj kolumni u Slobodnoj Dalmaciji književnik Ante Tomić. Tomić se naravno rugao hrvatskim nacionalistima, ali je pritom nesvjesno i sam ovu priču s riječkom petokrakom sveo na puki nacionalistički mit o tome je li Rijeka hrvatska ili talijanska.

I to je drugi razlog zašto crvena petokraka u XXI stoljeću, a naročito ne na manifestaciji pod nazivom Europska prijestolnica kulture, ne treba simbolizirati Rijeku. Jer je zbog tog simbola tisuće Talijana, koji su stoljećima živjeli u Rijeci, moralo napustiti taj grad. Ako Riječani (koji sami sebe unatoč uspjehu IV armije i dalje najradije zovu Fijumani) povijest svoga grada svode samo na razdoblje nakon 1945. onda se baš i nemaju čime pohvaliti pred Europom. (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa