Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Rijeka je u Europi ipak poznatija po fašizmu nego komunizmu

3
Rijeka je u Europi ipak poznatija po fašizmu nego komunizmu

Riječki umjetnik Nemanja Cvijanović postavio je umjetničku instalaciju 'Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik', zvijezdu petokraku, na Riječki neboder u sklopu programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. Prema riječima samog autora „nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek 'opasnog' antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo“.

Postaviti u politički duboko podijeljenoj zemlji simbol jedne političke krajnosti kao umjetničku instalaciju nije ni originalno ni maštovito. Ja bih to pristojno nazvao clickbait umjetnost, a ako bih pak birao neku nepristojnu riječ onda je riječ o običnom umjetničkom izdrkavanju.

Ali ima jedna druga zanimljiva stvar u tom fenomenu, koji nitko do sada nije analizirao, a to je sintagma o 'crvenoj Rijeci' što si Fijumani vole tepati i što su, koliko vidim, uspjeli prodati svima u Hrvatskoj, a sada bi, preko manifestacije Europska prijestolnica kulture, pokušali prodati i Europi.

Naime, ako je mjerilo za riječko 'crvenilo' to što već 30 godina glasaju za SDP onda se crvena petokraka u to nikako ne uklapa jer se SDP simbola komunističke partije odrekao prije 30 godina.

Ako je pak motiv za postavljanje crvene petokrake na neboder nekakva komunističko-revolucionarna prošlost Rijeke, onda je autor promašio temu jer se Rijeka, za razliku od Zagreba i Splita ne može pohvaliti niti jednim značajnijim revolucionarom, istaknutim komunistom, nekim poznatijim štrajkom ili radničkim buntom. Rijeka je u Europi i svijetu ipak poznatija po D'Annunziovoj Slobodnoj Državi Rijeci, prvoj fašističkoj državi na svijetu. (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa