Komentar dana Nenada Čakića

Naš problem nije previše nego premalo kapitalizma

3
Naš problem nije previše nego premalo kapitalizma

Na današnji dan prije točno 40 godina, 31. kolovoza 1980. godine u poljskom lučkom gradu Gdanjsku osnovan je sindikat Solidarnost, prvi nezavisni sindikat u nekoj socijalističkoj državi. Gdanjsk je nekadašnji njemački grad Danzig, kojeg su Sovjeti oteli Nijemcima i poklonili Poljacima kao kompenzaciju za teritorije koje su im okupirali u rujnu 1939. kada su zajedno s nacistima napali i podijelili Poljsku.

Četrdeset godina kasnije Poljska je jedno od najbrže rastućih gospodarstva Europe i uz Albaniju najveća dobitnica tranzicije (zemlje bivše Jugoslavije su najveće gubitnice).

Kada sam 1988. godine, na apsolventskom izletu, prvi put posjetio Poljsku, konkretno Krakow, to je bila jedna jadna i siromašna zemlja prestrašenih ljudi. Johnny Štulić u to je vrijeme pjevao 'Poljska u mom srcu', iako je naš sustav bio tek mrvicu liberalniji od njihovog.

U Poljsku sam nakon toga ponovo otišao 2012. godine, tijekom Europskog nogometnog prvenstva i među ostalim tada sam bio i u Gdanjsku, a 2018. godine ponovo sam posjetio i Krakow. Ostao sam osupnut napretkom koji je ta zemlja učinila u 30 godina. Poljska je jedna od zemalja u koju bih mogao odseliti – dovoljno je bogata da se u njoj može pristojno živjeti, a nije prebogata da bi se zbog toga morala odreći nekih svojih tradicionalnih vrijednosti.

U čemu je njihova tajna? Osobno smatram da su oni uspjeli zbog toga što su, za razliku od nas, lakše rasčistili s komunizmom. Iako naši ljevičari pogrešno tvrde da je u Hrvatskoj loše zbog sveopće liberalizacije u gospodarstvu i previše kapitalizma (Zlatko Komadina čak upotrebljava riječ rigidni kapitalizam), istina je da je u Hrvatskoj zapravo premalo kapitalizma.

Razlog je samoupravni socijalizam Titovog tipa koji nije bio uvezeni sovjetski, već je bio autentičan i naš. I koji je našim građanima, za razliku od, primjerice, Poljaka, ipak nudio i određeni privid slobode, i političke i ekonomske. Nažalost, ono što je tada bilo napredno danas je postalo naše prokletstvo.

S druge strane, Poljacima će prva asocijacija na komunizam i socijalizam zauvijek biti mrska im Rusija. Zato je njima odlazak u kapitalizam prije svega bio bijeg od Rusije. I zato su oni objeručke prihvatili kapitalizam. I zato su oni danas ispred nas.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa