Komentar dana Nenada Čakića

Istarske zamjenice gradonačelnika sigurno neće ostati bez posla

2
Istarske zamjenice gradonačelnika sigurno neće ostati bez posla

Ministarstvo pravosuđa i uprave priprema zakon kojim će se ukinuti zamjenici gradonačelnika i načelnika općina. Namjera je pozitivna, jer to u teoriji znači da će se na sadašnjim plaćama svih hrvatskih zamjenika (grado)načelnika uštedjeti oko 100 milijuna kuna.

To je naravno u teoriji. Bojim se da se u praksi, kada je o troškovima riječ, ništa bitnije neće promijeniti. Većina sadašnjih zamjenika su profesionalci i baš me zanima da li će te osobe ostati bez posla. Konkretno, u istarskim gradovima imamo zamjenice gradonačelnika koje su sve zaposlene u tim gradskim upravama. Zar netko doista vjeruje da će one u svibnju 2021. ostati bez posla?

Da se mene pita, ne bi ni trebale. Pitanje zamjenika (grado)načelnika trebalo bi ipak ostaviti samim gradovima i općinama. Tko ima novaca neka ih drži, tko nema neka ih ukine. Umjesto kozmetičkih ukidanja funkcija, država bi više napravila kada bi odredila da se na plaće djelatnika u lokalnoj samoupravi ne može izdvajati više od 10 posto proračuna (sada je 20 posto). Pa tko ima neka zapošljava, tko nema ili neka volontiraju ili neka se pripoje onome tko ima.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa