Komentar dana Nenada Čakića

Precijenjena Sinjska alka jedina preživjela tranziciju  

3
Precijenjena Sinjska alka jedina preživjela tranziciju  

Ako ijedna manifestacija ima kontinuitet u obje države i u oba sistema, onda je to Sinjska alka. Sjećam se, dok sam bio klinac, s kojom se važnošću najavljivalo da će iduće nedjelje na televiziji biti direktan prijenos iz Sinja. Imali smo samo dva televizijska kanala, pa su moji roditelji, i mi djeca s njima, s napetošću pratili to seljačko nadmetanje kao da je riječ o finalu Wimbledona.

Naravno, riječ Gospa tada se nigdje nije spominjala, a Alka je Partiji bila važna maltene kao da su se toga dana sinjski partizani obranili od Nijemaca, a ne sinjski hajduci od Turaka. Čak je i Tito bio generalni pokrovitelj događaja.

I taman kada sam se 1990. ponadao, da će ova razvikana i precijenjena manifestacija s padom komunizma pasti u drugi plan, eto ti državnih poglavara opet u prvom planu, a nacionalne televizije natječu se koja će imati bolji prilog i važniju izjavu iz Sinja, kao da je riječ o finalu Wimbledona.

Jučer je Nova TV 'ekskluzivno' ulovila suprugu slavodobitnika pa joj je novinar postavio genijalno pitanje o tome kako se njezin muškarac pripremao za pobjedu. Dok je odgovarala ja sam ga zamišljao kako uz taktove pjesme 'Eye od the Tiger' iz filma Rocky u pratnji svog momka trči obalom Cetine i brusi snagu za završni nedjeljni okršaj. (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa