Komentar dana Nenada Čakića

Kampanja za regionalno izjašnjavanje je obična djetinjarija

3
Kampanja za regionalno izjašnjavanje je obična djetinjarija

Na popisu stanovništva iduće godine neće biti moguće izjašnjavanje regionalne pripadnosti, otkriva Glas Istre. No, saborski zastupnik i predsjednik Kluba mladih IDS-a Marin Lerotić već najavljuje da će IDS-ova mladež i ovog puta, kao i na popisu prije deset godina pokrenuti kampanju kojom će tražiti da se ljudima omogući izražavanje regionalne pripadnosti. Da podsjetimo, Klub mladih IDS-a je 2011. uoči Popisa stanovništva pokrenuo kampanju "Ja sam Istrijan/ka".

Mislim da je krajnje vrijeme da u IDS-u odrastu i da prestanu s tim dječjim igrama, koje su 90-ih godina možda bile i zabavne, ali u drugom desetljeću 21. stoljeća samo su djetinjaste. Proces stvaranja modernih europskih nacija odvijao se u 18. i 19. stoljeću, neke nacije poput makedonske i moldavske formirane su u 20. stoljeću. Za formiranje istarske nacije nikada nije postojala dovoljna kritična masa zainteresiranih. A inzistiranje na istrijanstvu pod krinkom regionalnog izjašnjavanja jadan je pokušaj naknadnog formiranja nacije.

U IDS-u bi bili pošteniji kada bi otvoreno (i to vrh IDS-a, a ne da se svaki put skrivaju iza svoje mladeži) rekli da se zalažu da Istrijan kao nacionalnost uđe u Ustav RH, kao što su, primjerice, Bunjevci (iako je riječ o etničkim Hrvatima) priznati kao nacionalnost u Srbiji.

I za kraj, zanimljivo je da se kao Istrijani u Istri uglavnom izjašnjavaju etnički Hrvati, vrlo rijetko ili nikada to čine etnički Talijani.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa